Nova knjiga Vranjanke Marije Đorić: Pandemija i granica između normalnog i nenormalnog

Prof. dr Marija Đorić iz Vranja, koja živi i radi u Beogradu, objavila je nedavno svoju novu, petu knjigu pod nazivom "Ekstremizam i nova realnost: svet u doba koronavirusa".

Knjiga je ubrzo po izlasku iz štampe imala svoju veoma posećenu promociju u dvorištu Kuće Kralja Petra u Beogradu.

O knjizi su govorili prof. dr Ljubiša Despotović sa Instituta za političke studije, prof. dr Zoran Keković (Fakultet bezbednosti) prof. dr Goran Matić iz Kancelarije Saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka Vlade Srbije i autorka.

Peta knjiga naše nekadašnje sugrađanke bavi se fenomenima ekstremizma, terorizma, bezbednosti i političkog nasilja.

"U fokusu istraživanja dr Marije Đorić je pandemija COVID-19 i njen uticaj na sve segmente društva.

Suštinski, ova knjiga pokušava da odgonetne granicu između "normalnog" i "nenormalnog", koja je potpuno zamagljena tokom pandemije COVID-19 i koja je stvorila "novu realnost" u kojoj trenutno živimo.

Autorka je dotakla mnoge teme koje se tiču svakog čoveka, počevši od teorija zavera, straha za život i egzistenciju, interpersonalnih odnosa, narastanja uticaja veštačke inteligencije...

Sve do izuzetno važnih bezbednosnih fenomena kao što su budućnost ekstremizma i terorizma, uloga žena u terorističkim napadima, huliganizam u savremenom društvu, migracije kao generator ekstremizma i zloupotreba dece od strane ekstremističkih organizacija", navodi se u recenziji.

PROFIL

Dr Marija Đorić rođena je u Vranju. U rodnom gradu završila je osnovnu školu i Gimnaziju Bora Stanković. Diplomirala je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, na smeru Međunarodni odnosi. Na istom fakultetu završila je master studije (Političko nasilje i država), specijalističke studije (Terorizam i organizovani kriminal) i doktorske studije politikologije. Objavila je više od 80 radova iz oblasti politikologije (političko nasilje, ekstremizam, terorizam, huliganizam, politička teorija, bezbednost) i pet naučnih monografija - Huliganizam: nasilje i sport, Ekstremna desnica: međunarodni aspekti desničarskog ekstremizma, Ekstremna levica: ideološki aspekti levičarskog ekstremizma, Nasilni ekstremizam: multidisciplinarni pristup, Ekstremizam i novsa realnost: svet u doba koronavirusa. Autor je Priručnika za prepoznavanje, prevenciju i suzbijanje radikalizacije i nasilnog ekstremizma kod učenika, koji je rađen za potrebe nastavnika osnovnih i srednjih škola. Dobitnik je internacionalnog priznanja Terra Incognita za doprinos međunarodnoj nauci i kulturi, kao jedan od autora knjige Komunikacija i terorizam. Bila je angažovana u nastavi na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, Fakultetu za evropske pravno političke studije u Novom Sadu, multidisciplinarnom master programu pri Univerzitetu u Beogradu Terorizam, organizovani kriminal i bezbednost i Fakultetu za medije i komunikacije. Kao konsultant/ekspert sarađivala je sa mnogim međunarodnim organizacijama (OEBS, IRI, RESOLVE, RCC, Savet Evrope…). Održala je veliki broj radionica na temu ekstremizma učenicima osnovnih i srednjih škola, pripadnicima lokalne samouprave, psiholozima, socijalnim radnicima, prosvetnim radnicima, nevladinom sektoru i pripadnicima političkih stranaka. Od 2020. godine član je savetodavnog odbora za naučnoistraživački rad (Research Advisory Council), u okviru međunarodnog konzorcijuma RESOLVE, koji se bavi istraživanjem ekstremizma.

Najnovije vesti