Nova knjiga Vranjanca Nenada Petrovića: Poduhvat Fenix

Nenad Petrović, književnik i publicista iz Vranja koji živi i radi u Beogradu, objavio je ovih dana novu knjigu - studiju Poduhvat Fenix (sudski dokumenti), baziranu na malo poznatom događaju iz 1972. godine koji je potresao ondašnju Jugoslaviju.

"Nakon isteka pola veka od događaja, Vojni arhiv omogućio je uvid u dokumenta istrage i suđenja grupi zarobljenih pripadnika Hrvatskog revolucionarnog bratstva, koji su krajem juna1972. godine bili ubačeni u SFRJ, s ciljem podizanja ustanka na prostorima Bosne i Hercegovine, a potom i Hrvatske", piše autor u predgovoru.

Ovu studiju krajnje zanimljivom čini 55 stranica faksimila presude ovoj ustaško-terorističkoj grupi, koju je, 21. decembra 1972. godine, izrekao Vojni sud u Sarajevu.

"Autor ove kratke ali iscrpne, i na sudskim spisima i napisima jugoslovenske štampe tadašnjeg vremena, dokumentovane studije, savremenom čitaocu prikazuje dramatične okolnosti upada iz inostranstva oružane grupe proustaških emigranata, u operaciji koju su sami teroristi nazvali Fenix", piše u recenziji mr Zlatoje Martinov.

Ovu, trinaestu Petrovićevu knjigu je izdao Školski servis Gajić iz Beograda.

Podsećanja radi, Petrović se prvi put čitalačkoj publici predstavio pre dvadeset jedne godine, romanom vrlo provokativnog naslova – Čovek koga je trebalo ubiti.

Profil

Nenad Petrović (1961, Vranje) piše kratke priče, romane, putopise, eseje, pozorišne i radio drame. Objavio je romane Čovek koga je trebalo ubiti (1992, 1996), Arijadnino klupko (2001), Sectio caesarea (2007), Silazak u Atlantis (2012), Sinekurista (2016), Slom (2018) i Trijumf tragedije (2021); knjige priča Rane, ožiljci, melemi (1997) i Ugriz rajske zmije (2003); dvojezični izbor kratkih priča na srpskom i na esperantu Rajski ožiljak/La Edena cikatro (2021), dok je prošle godine objavio knjigu priča Rosarium Amorosum. Deset Petrovićevih drama izvedeno je na programima Radio Beograda.

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas su Cveti »

Danas se slave Cveti, dan kada je Isus Hristos jašući na magarcu ušao u Jerusalim.Narod je čuo da dolazi Spasitelj koji...