Nova knjiga Vranjanca Dragana Pavlovića Ganeta: Od zvezdanog neba do moralnog zakona

Vranje - Dr Dragan Pavlović Gane, književnik, publicista i počasni član UO Zavičajnog udruženja Vranjanaca Žuto cveće u Beogradu, upravo je objavio novu knjigu pod naslovom Od Zvezdanog neba do moralnog zakona.

U recenziji najnovije Pavlovićeve knjige Slobodan Stojanović, magistar društvenih i ekonomskih nauka i član Odbora SANU za društvene nauke, navodi da autor, u svom eruditskom maniru svestranog lekara, istraživača i angažovanog intelektualca međunarodne karijere i reputacije, "daruje čitalaštvu novo štivo koje će doprineti dubokom poniranju u suštinu dilema koje ljudi imaju kada su u pitanju etika, pravda, moral, estetika i dosta toga što je ljudima bitno i korisno".

"Knjiga sadrži više značajnih poruka od kojih je možda najvažnija i najaktuelnija da ono što je Platon govorio nekada važi i sada – svaka država mora da počiva prvo na pravdi.

Ova poruka je utoliko značajnija što je sadržana i u verziji knjige na engleskom jeziku.

Poruku o apsolutnom primatu pravde kao temeljne državne odrednice označavaju i početne reči "Bože pravde", himne Srbije", navodi Stojanović.

Time autor uverava, dodaje recenzent, između ostalog čitaoce domaće i inostrane (pa i međunarodnu javnost ) "da po kriterijumu pravde samoproklamovana i nepriznata od OUN kvazi država Kosovo to nikada ne može da bude".

"Druga poruka je da etika ponajbolje izražava čoveka i čovečnost i da ona obuhvata i episremologiju i moral i estetiku i mnogo toga što znamo i valja da znamo i da imamo otvorena vrata za nova saznanja.

Treća poruka je da se valja truditi da se ima koncentracije težnje ka zvezdanom nebu iznad nas i moralnom zakonu u nama", piše Stojanović.

Knjiga u izdanju beogradske itdavačke kuće Čigoja štampa i pariskog Dijaloga biće promovisana u Parizu, Beogradu i Vranju, kada se steknu povoljni epidemijski uslovi.

To su tri grada u kojima dr Dragan Pavlović boravi skoro podjednako u različitim vremenskim periodima u godini.

Knjiga će, kako je najavljeno, uskoro moći da se naruči preko interneta i biće izložena na beogradskom Sajmu knjiga koji bi trebalo da bude održan u Beogradu poslednje nedelje oktobra.

O AUTORU

Vranjanac dr Dragan Pavlović Gane (poznat i pod nadimkom Kvačka) rođen je u Vranju pre 72 godine. Za anesteziologa i patofiziologa školovao se na Beogradskom univerzitetu, a sportsku medicinu diolomirao je u Londonu. U profesionalnoj karijeri radio je u Sloveniji, Nemačkoj i Francuskoj. Vezan je za Vranje, tako da povremeno svraća i boravi u rodnom gradu. Aktivan je u dijaspori, ponajviše savetima na planu zdravlja, morala, znanja, nauke, kulturnog i civilizovanog ponašanja. Kao takav aktivan je i na društvenim mrežama. Dr Pavlović se svojevremeno angažovao u akciji očuvanja francuskog odbora SPKD Prosvjeta (osnovanog 1902. godine u Sarajevu), tada u saradnji sa predsednikom Radetom Adamovićem, dr Simom Mraovićem, piscima Nikolom Šuicom i Draganom Marinkovićem, advokatom Sinišom Blagojevićem i drugima. Živi i stvara na tri lokacije, a knjige kod nas objavljuje uglavnom u Čigoja štampi. Neka od značajnijih dela su mu Etička teorija ticanja: eseji iz primenjene etike, Prvo pravda, Etika naučnog teksta, Crise Balkanique itd.

Najnovije vesti