Nova knjiga Vranjanca Žikice Dimitrijevića: Priče koje mirišu na palačinke sa džemom

Novom knjigom priča za decu pod naslovom Iris i krokodili, koja je ovih dana izašla iz štampe, najmlađoj čitalačkoj publici predstavlja se Žikica Dimitrijević, dečji pesnik i prozni pisac iz Vranja.

Među koricama ove knjige je petnaest priča, čiji su junaci, osim dece, braće, sestara, mama, tata, baka, deka, i krokodili, kornjače, buba mare, svici, zmajevi, sove i druge životinje drage najmlađim čitaocima.

Recenzent ovog štiva Gordana Vlajić naglašava da joj svaka priča iz Dimitrijevićeve nove knjige "miriše na palačinke sa džemom", iako se ni u jednoj rečenici palačinke, a ni džem ne pominju.

"E, to vam je siguran znak da je knjiga odlična.

Ne pomenuti vanilin šečer, a čitaocima dočarati miris bakine i mamine kuhinje, to može samo mnogo dobar pisac.

Samo nas dobre knjige hrane.

Hrane nas poukama, o važnosti ljubavi i dobroti.

O značaju čuvanja prirode, šuma, livada, reka, ptica i svih drugih životinja.

Hrane nas porukama o tome da niko nije saasvim loš.

Pa ni zmija.

Uostalom, to je Žikica Dimitrijević tako lepo opisao u priči Rođendan.

I ta nas priča hrani, a da nigde nije pomenuta rođendanska tora.

Shvatate?

To je zato što je Žikica odličan pisac", navodi Vlajić.

Sam Dimitrijević za Vranje News kaže da je kao mali mnogo voleo da se igra.

"I danas se plašim guštera, svih vrsta gmizavaca, a naročito zmija.

Plašim se i kad ih vidim na slici.

Za igre sa njima treba da se rodiš, kao Iris.

Zato deci preporučujem da čitaju ove pričice i da budu na oprezu kad se igraju sa životinjama", navodi Dimitrijević za naš portal.

On je napisao nekoliko knjiga pesama i priča za decu i mlade.

"Ovo je moja prva knjiga priča, u neku ruku malo obimnija slikovnica, koja predstavlja priču o jednoj devojčici i njenim igračkama, u slici i reči.

Nadam se da će se pričice dopasti svima koji ih budu pročitali", navodi Žikica.

Izvanredne ilustracije koje idu uz svaku od priča u ovoj knjizi delo su Vesne Marinković Stanković, akademske slikarke iz Vranja.

Knjiga je, u izdanju Udruženja književnika Vranja (UKV), štampana u trista primeraka.

Njeno izdavanje podržao je Grad Vranje, preko konkursa sa sufinansiranje projekata u kulturi.

Profil

Žikica Dimitrijević rođen je 1959. godine u Vranju. U rodnom gradu završio je osnovnu školu i gimnaziju, studirao je pravo u Beogradu. Piše za decu i odrasle. Neke njegove pesme našle su se u antologijama pesništva za decu, a neke su muzički aranžirane, otpevane i sastavni su deo pojedinih muzičkih čitanki. Pored pesama piše satirične priče i aforizme. Objavljuje u dečjim listovima, časopisma i na veb portalima. Član je i jedan od osnivača Udruženja književnika Vranja (UKV). Od 2018. godine sa pesnikom Blagojem Savićem u okviru ovog udruženja obnavlja izdavačku delatnost i pokreće edicije Prvine i Poezija. Uređuje ediciju proze pod nazivom Oblik u izdanju UKV, čime zaokružuje izdavačku delatnost udruženja i svoj književni rad. Član je Udruženja književnika Srbije. Objavio je knjige Tako se to zbilo (Pres klub Leskovac, 2003), Neću da se žalim (Narodni univerzitet Vranje, 2005), Kad sam bio mali (Vranjske knjige, Vranje, 2009), Razum neka sudi (Srpska knjiga, Ruma, 2016), Carske igre, priče – satire (Udruženje književnika Vranja, Vranje. 2018), Raspevani stihovi (Pokret Čuvari Srbije, Vranje, 2019), Knjige čitaju nas (Pokret Čuvari Srbije, Vranje, 2021) i Iris i krokodili. (UKV, Vranje 2023). Sa suprugom Slavicom ima sinove Dimitrija i Dušana. Živi i stvara u Vranju.

Najnovije vesti