Norveška finansira tri preduzetnička projekta u Pčinjskom okrugu

Vranje - Kraljevina Norveška, preko projekta "Noveška za vas - Srbija", finansijski će podržati tri projekta preduzetnika iz Pčinjskog okruga, saopšteno je iz Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge - UNOPS.

Podršku će dobiti projekat Anđele Nakić iz Bujanovca za zubarske usluge, projekat Milana Aleksića iz Vladičinog Hana za reciklažu i Marka Krstića iz Trgovišta, takođe za reciklažu.

Preko ovog projekta ukupno će biti podržano 68 preduzetnika, mikro i malih preduzeća u manje razvijenim opštinama u Srbiji, i to sa 525.000 evra.

Projektom se investira u unapređenje produktivnosti i otvaranje novih radnih mesta.

- Kao rezultat ovih aktivnosti, očekuje se zapošljavanje najmanje 70 osoba kroz poboljšanje poslovanja postojećih preduzeća i osnivanje novih poslovnih subjekata - navodi se u saopštenju.

Podrška je odobrena nakon sprovedenog Javnog poziva, koji "ima za cilj da doprinese uravnoteženijem društveno-ekonomskom razvoju kroz povećanje mogućnosti zapošljavanja i poveća socijalnu koheziju u manje razvijenim područjima", naglasio je norveški ambasador u Srbiji Jorn Eugen Jelsta.

- U narednim godinama Norveška se nada značajnom napretku srpskog društva, koji je u korelaciji sa prioritetima naših programa finansijske podrške Srbiji usklađenim sa srpskim prioritetima i agendom pristupanja EU.

Posebno bih naglasio važnost ekonomskog razvoja koji se temelji na inovacijama, preduzetništvu, otvaranju novih radnih mesta i predvidljivijim okvirom za funkcioniranje tržišta - rekao je Jelsta.

Ukupna vrednost projekata koje će sprovesti 31 početnik u poslovanju iznosi oko 290.000 evra, od čega Kraljevina Norveška finansira 247.000 evra, dok budući preduzetnici učestvuju sa oko 43.000 evra.

Podršku će dobiti i 37 mikro i malih preduzeća.

Reč je o proejktima ukupne vrednosti 365.000 evra, od čega Kraljevina Norveška izdvaja 279.000 evra, dok kompanije sufinansiraju ukupno 86.000 evra.

- Podrška je usmerena na nabavku određene opreme i mašina, koja je neophodna privrednim subjektima kako bi poboljšali poslovanje i zaposlili nove radnike.

U predstojećem periodu radićemo zajedno sa preduzetnicima i firmama na ispunjenju ciljeva poziva - izjavila je v.d. menadžerke projekta "Norveška za vas - Srbija" Milica Došenović.

Kroz poziv koji je počeo 21. maja i trajao do 15. avgusta prošle godine zainteresovani su mogli da podnesu predlog projekta za nabavku opreme ili uvođenje usluga u iznosu do 10.000 evra, uz finansijsko učešće aplikanta.

Tokom trajanja poziva, projekat je organizovao devet informativnih sesija na kojima je učestvovalo 112 zainteresovanih.

Pregled odobrenih projekata dostupan je na OVOM LINKU.

Najnovije vesti