NKD demantuje izveštavanje TV Vranje sa debate o Miši Vaciću

Povodom priloga na televiziji Vranje i teksta na sajtu RTV Vranje pod naslovom "Burna tribina u Bujanovcu", Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) demantovala je navode iz poslednjeg dela pomenutog priloga i teksta koji se tiču obezbeđenja na skupu i ciljeva organizovanja same debate.

- Naime, MUP-u, tačnije Policijskoj upravi u Bujanovcu je pravovremeno prijavljena Napokon Korisna Debata "Tenzije zdesna – ima li razloga za brigu?", iako nije reč o događaju na otvorenom prostoru.

Cilj prijavljivanja bio je ukazivanje policiji na potencijalne rizike i eventualno obezbeđenje ukoliko to procene potrebnim.

Uprkos čuđenju novinara RTV Vranje "kako se niko od organizatora nije zapitao da li će ovoliko bodi gardova možda iritirati prisutne građane i upravo dovesti do nepotrebnog podizanja tenzija", ukazujemo da je, kao ozbiljna organizacija, NKD konsultovao i agenciju za privatno obezbeđenje "Mar Ni Fon" iz Niša, koja ima licencu izdatu od strane MUP-a za procenu rizika u zaštiti, lica, imovine i poslovanja.

Broj članova obezbeđenja koje, istine radi, nisu činile Nišlije već ljudi iz "Mar Ni Fonovog" ogranka iz Preševa, procenila je upravo pomenuta agencija za obezbeđenje.

U demantiju želimo da se osvrnemo i na poslednju rečenicu u pomenutom prilogu i tekstu RTV Vranje gde novinar pretpostavlja da su organizatori Napokon Korisnu Debatu kroz neki projekat, po običaju, "dobro naplatili".

Podsećamo Vas da Kodeks novinara Srbije jasno propisuje "pravo medija da imaju različite uređivačke koncepte, ali je obaveza novinara i urednika da prave jasnu razliku između činjenica koje prenose, komentara, pretpostavki i nagađanja".

Nacionalna koalicija za decentralizaciju komentar autora priloga i proizvoljnu pretpostavku o "naplati" tribine ocenjuje kao tendencioznu i neetičku, te kao praksu koja se iz medija sa nacionalnom frekvencijom prenosi i na lokalne kako bi se konstruisao i održao narativ koji građane isključuje iz politike.

Podsećamo da je Nacionalna koalicija za decentralizaciju nevladina organizacija, te da njeno funkcionisanje i organizovanje aktivnosti ne košta građane Srbije nijedan dinar.

Nacionalna koalicija za decentralizaciju je Napokon Korisne Debate pre Bujanovca organizovala i u Paraćinu i Leskovcu.

Namera nam je da putem njih lokalne probleme predstavimo ostatku Srbije i da, kroz uključivanje suprotstavljenih strana, dođemo do korisnih rešenja.

Podsećamo vas da je, prema Zakonu o javnom informisanju i medijima, javni interes definisan kao istinito, nepristrasno, pravovremeno i potpuno informisanje svih građana", navode iz NKD-a u demantiju, uz očekivanje da će on biti objavljen i na televiziji Vranje i na portalu RTV Vranje, u zakonom propisanom roku i na način koji predviđa zakon.

Debata o Vacićevoj desnici u Bujanovcu: Tenzije dolaze sa strane VIDEO

Najnovije vesti