Njuzovci u Vranju u okviru podrške upravljanju migracijama

Akcije povezivanja lokalnog stanovništva i migranata biće organizovane u Vranju u petak 16. avgusta, u okviru programa Podrške Evropske unije u upravljanju migracijama u Republici Srbiji.

Neformalni sportski događaj odigraće se u 17 sati u Sportskoj hali u Vranju, a obuhvatiće zajedničko igranje basketa, takmičenje u izvođenju slobodnih bacanja i još nekim sportovima kojma će lokalno stanovništvo podučavati migrante i izbeglice koji trenutno borave u Prihvatnom centru u Vranju.

Nakon toga, planirana je tribina o migrantima u Srbiji sa početkom u 20 časova u Biblioteci Bora Stanković.

Aktivnosti će podržati satirični web portal Njuz.net iz Beograda, koji će se pridružiti sportskoj akciji i voditi tribinu.

Prema najavama, tribina će okupiti relevantne aktere i građane.

Organizatori događaja imaće priliku da sa lokalnim stanovništvom i "Njuzovcima" razgovaraju o aktuelnoj situaciji i stavovima u lokalnoj zajednici kada su migranti i izbeglice u pitanju.

Takođe, nevladina organizacija Mreža psihosocijalnih inovacija (PIN) će predstaviti neke od rezultata istraživanja o traumatskim iskustvima koje izbeglice doživljavaju u zemljama porekla i tokom tranzita, prikupljenih tokom trogodišnjeg rada na terenu u direktnom kontaktu sa izbeglicama.

- Cilj ovih događaja je da se kroz zajedničke aktivnosti lokalnog stanovništva i migranata i izbeglica podstiče otvorenost društva prema različitostima.

Tako se prenose i poruke da prave utiske o bilo kojoj osobi ili grupi ljudi možemo da steknemo tek kada ih lično upoznamo, razmenimo priče, posedujemo tačne i proverene informacije - saopšteno je iz PIN-a.

Akciji će, kako se najavljuje u saopštenju, prisustvovati predstavnici grada Vranja, implementacionih partnera koji sredstvima Evropske unije sprovode aktivnosti, kao i redakcija satiričnog portala Njuz.net.

Viđe detalja možete pogledati ako kliknete OVDE.

Najnovije vesti