Nina Lojović Milinić iz Trebinja izlaže u Vranju

Izložba pod nazivom Umetnost naslućivanja, autorke Nine Lojović Milinić, umetnice iz Trebinja, biće otvorena u utorak 5. decembra u 19 sati u velikoj sali Galerije Narodnog muzeja u Vranju.

Reč je o postavci sastavljenoj od tridesetak radova u tehnici akril na platnu i kombinovanoj tehnici, strukturisanoj kroz svojevrstan motivski likovni diptih.

Nina Lojović Milinić rođena je 1976. godine u Trebinju.

Akademiju likovnih umetnosti upisala je 1998. godine u Trebinju, gde je i diplomirala sa najvišom ocenom 2003. godine pod mentorstvom akademika Milorada Đorovića.

Tokom studiranja radila je u trebinjskom dramskom pozorištu Slovo kao scenograf i aktivno je učestvovala na pozorišnim festivalima.

Godine 2006. upisala je postdiplomske studije, odsek za slikarstvo na Akademiji umetnosti u Banja Luci, a magistrirala 2009. godine sa najvišom ocenom pod mentorstvom prof. mr Radomira Kneževića.

Godine 2019. stekla je zvanje doktora nauka iz istorije umetnosti, odbranivši doktorsku disertaciju o temi Arhitektura, živopis i ikonopis istočne Hercegovine u 16. i 17. veku na Akademiji umetnosti u Banja Luci, pod mentorstvom prof. dr Ljiljane Ševo.

Od 2013. godine postaje predsednica, a ujedno je i jedan od osnivača Udruženja likovnih umetnika istočne Hercegovine Milorad Đorović (ULUIH).

Kao predsednica, članica i koordinatorka više umetničkih projekata učestvovala je na brojnim izložbama u Bosni i Hercegovini i inostranstvu.

Bila je učesnica međunarodne likovne kolonije Kolo.

Godine 2020. dobila je nagradu za doprinos razvoju ove kolonije.

Objavila je osam naučnih radova iz oblasti istorije umetnosti u raznim naučnim časopisima.

Članica je humanitarnog udruženja Đeca đeci.

Bila je učesnica 11. Sarajevskog salona 2023. godine.

Do sada je imala šest samostalnih izložbi u Trebinju, Banja Luci, Gacku i na Zlatiboru.

Učestvovala je na više od šezdeset kolektivnih izložbi u regionu i inostranstvu.

Postavka kojom se predstavlja u Vranju odabrana je na izlagačkom konkursu Galerije Narodnog muzeja Vranje i finansijski podržana od strane Ministarstva kulture Republike Srbije, u okviru projekta Godišnji program GNM Vranje za 2023. godinu.

Najnovije vesti