Nikolić: Problem radnika Geoksa potenciraću već na konstitutivnoj sednici skupštine

Očekujem brzo konstituisanje Skupštine Srbije i izbor nove Vlade, smatram da se tom prilikom mora progovoriti o problemu radnika Geox-a u Vranju, dvostrukim aršinima i maćehinskom odnosu države Srbije prema njima, izjavio je Dragan Nikolić Nika, potpredsednik IO Srpske stranke Zavetnici.

"Obećavam da ću o tome progovoriti odmah, još prilikom diskusije o predlogu sastava nove Vlade Republike Srbije", napisao je u saopštenju od petka Nikolić.

Prema poslednjim informacijama koje predočava Nikolić, radnici Fijata iz Kragujevca dobili su na ime otpremnine po 93.000 dinara po godini radnog staža.

On komparira.ovaj i slučaj Geox-a.

"Predsednica Vlade i predsednik Republike Srbije su se maksimalno angažovali i izvršili pritisak, još vrše, na vlasnika da poboljša svoju ponudu u vezi daljeg angažovanja prostalih radnika od ukupno 2.000.

Sve ovo tek nakon odlučne, organizovane i uporne borbe radnika, blokade puteva u Kragujevcu i Beogradu.

Čestitam radnicima Fijata iz Kragujevca na doslednosti u zaštiti minimuma njihovih prava i ljudskog dostojanstva.

Međutim, želim da podsetim javnost Srbije, a posebno Vranja na radnike Geox-a i njihovu zlu sudbinu nakon bekstva ove firme iz Srbije.

Naime, najviši predstavnici vlasti, računajući i napred pomenute, početkom 2021. godine znali, a tu inforamaciju do zadnjeg dana krili i obmanjivali javnost da je sve u redu, da fabrika Geox gasi proizvodnju, uzima i odnosi opremu koju je donela i ostavlja na cedilu 1.300 radnika iz Vranja i okoline.

Kada je bežanje Geox-a obznanjeno i kada predstavnici vlasti nisu mogli više da se prave naivni i neobavešteni krenuli su sa slatkim obećanjima o dolasku u Vranje, zbrinjavanju radnika do 1. septembra, zapošljvanju u drugim fabrikama gde će im biti mnogo bolje.

Po njihovim rečima stekli smo utisak da je odlično što je Geox pobegao, šteta samo što to nije učinio ranije.

Time je data anestezija naivnim i neiskvarenim radnicima, sprečeni ozbiljniji protesti, podgrejana podela među njima uz lažnu nadu da će biti sagledani i zbrinuti, te da je država tu da im pomogne i da misli i sekira se za svakog od njih.

To je ugasilo svaku pomisao na veći organizovani protest, vremenom je u Teklasu zapošljeno nekoliko stotina radnika, a njih preko 1.000 ostalo na ulici.

Zaključak se sam nameće.

Radi se o duplim aršinima u ponašanju države Srbije prema radnicima u Srbiji.

Jednima, onima u Kragujevcu, Srbija je majka, a drugima, radnicima iz Vranja, maćeha i to zla.

Da li je ovo zbog toga što su radnici Geoxa bili obmanuti i naivno poverovali u slatka obećanja predstavnika najviše vlasti, pa odustali da se organizuju, štrajkuju, blokiraju ulice u Vranju i Beogradu.

Naravno da jeste.

Primer radnika Fijata iz Kragujevca to dokazuje.

Dakle, još jednom se potvrđuje ona narodna da dok dete ne zaplače, majka ga ne uzima ili prevedeno na prilike u Srbiji, ako radnik ne štrajkuje, država mu ne pomaže.

Nažalost, poverenje radnika Geox-a u najviše predstavnike vlasti i njihovu slatkorečivost je dovelo do toga da su prepušteni sami sebi i svojoj zloj sudbini.

Ova dva primera su nauk drugim radnicima u Srbiji kako država funkcioniše, kojim metodama i aršima se vlada, te da ubuduće njenim predstavnicima ne veruju ni reč, već da se sindikalno organizuju i zajednički suprostave poslodavcima i svojoj državi, koja šakom i kapom nagrađuje dolazak investitora iz inostranstva, koji su zapravo investirani od strane Srbije i to našim parama", naveo je Nikolić u pisanom saopštenju.

Najnovije vesti