Niko ne kontroliše zdravlje migranata koji ulaze preko južnosrpskih prelaza

Pre dva dana u Srbiju je preko granice sa Sverenom Makedonijom ušlo pedesetak migranata iz Avganistana, Sirije, Iraka i Alžira, a njihovo zdravstveno stanje niko nije kontrolisao, piše dnevni list Danas.

Prema nezvaničnim informacijama žitelja Miratovca u Srbiju je preko granice sa Severnom Makedonijom, ilegalnim putem svakodnevno ulaze migranti.

Danas piše da je novinar redakcije "uočio na Autobuskoj stanici u Vranju desetak migranata koji su put Beograda krenuli autobusom, uredno kupivši karte za redovnu liniju Saobraćajnog preduzeća Kavim – Jedinstvo.

Oni se slobodno šetaju gradom i koriste javni prevoz bez da budu zdravstveno pregledani.

Pripadnici pogranične policije na graničnom prelazu sa Severnom Makedonijom rekli su za Danas da je pojačana kontrola granice u čemu im pomažu kolege iz Mađarske, kao i da je prosek "legalnih ulazaka između 20 i 30 lica" koja se smeštaju u Prihvatni centar u Preševu gde ima dovoljno mesta.

Ne možemo zdravstveno kontrolisati migrante koji ilegalno, zaobilazeći zvanični granični prelaz ulaze u Srbiju.

To povećava rizik od korona virusa, ali i drugih zaraznih bolesti.

Tu smo nemoćni – rekao je Danasu neimenovani policijski izvor.

Na jugu Srbije postoje tri prihvatna centra za migrante - jedan je u Preševu, drugi u Bujanovcu, a treći u Vranju.

U sva ti prihvailišta postoji stalno dežurstvo predstavnika Komesarijata za izbeglice, a tu se nalazi više od 600 muškaraca, žena i dece migranata od kojih je vrlo mali broj zatražio azil u Srbiji.

Najnovije vesti