Nijedan kandidat za sudiju Prekršajnog suda nije dobio peticu od VSS

Nijedan od petoro kandidata za popunu jednog upražnjenog mesta sudije Prekršajnog suda u Vranju nije dobio najvišu "peticu" na razgovorima koji su obavljeni u Visokom savetu sudstva (VSS) u Beogradu.

Četvorkama su ocenjeni kandidati Suzana Lužajić, Dragana Genov, Aleksandra Kuzmanović, Ivan Spasić i Ivica Stanković.

Većina njih dolazi iz advokature.

Prekršajni sud ima jedno upražnjeno mesto i očekuje se da uskoro ono bude popunjeno nekim od ovih kandidata.

Konkurs za izbor sudije Prekršajnog suda raspisan je još u januaru ove godine.

Konkurs za izbor predsednika je, pak, bio u martu 2019. godine.

Po tom konkursu, koji je sproveden do kraja, VSS je utvrdio predlog za izbor predsednika i predlog je prosleđen Skupštini Srbije na razmatranje i usvajanje.

Stanković je bio jedini kandidat za predsednika na tom konkursu.

Kako je novi saziv Skupštine Srbije nedavno konstituisan, očekuje se da će se u narednom periodu poslanici izjašnjavati i o ovim predlozima VSS.

Visoki savet sudstva po Zakonu o sudijama narodnoj skupštini Srbije predlaže jednog kandidata za predsednika suda.

Dragan Stanković, koji je lane konkurisao za predsednika, nakon što je nekoliko godina tu funkciju obavljao kao v.d. predsednika ovog puta nije konkurisao.

On se na čelu Prekršajnog suda nalazi od 2010. godine, otkad je Opštinski organ za prekršaje prerastao u Prekršajni sud.

Najpre je bio vršilac funkcije, a nekoliko godina kasnije izabran je za predsednika.

Kada mu je istekao mandat, opet mu je produžavana v.d. funkcija.

Za predsednike prekršajnih sudova u drugim gradovima Srbije konkurisalo je od najmanje dvoje kandidata (kao što je to bilo za Prekršajni sud u Senti), do desetoro ili jedanaestoro, koliko ih je u trci za predsednika prekršajnih sudova u Novom Pazaru i Novom Sadu.

ZAKONSKA PROCEDURA

Visoki savet sudstva (VSS) predlaže jednog kandidata za predsednika suda. Pre utvrđivanja predloga, VSS pribavlja mišljenje o prijavljenim kandidatima od sednice svih sudija suda za koji se predlaže izbor predsednika. Predsednika bira Narodna skupština Srbije, na predlog VSS. Predsednik suda bira se na četiri godine i može biti još jednom izabran za predsednika istog suda. Vreme na koje je predsednik suda izabran teče od dana stupanja na funkciju. Kad predsedniku suda prestane funkcija, predsednik neposredno višeg suda postavlja sudiju koji vrši funkciju predsednika dok novi predsednik suda ne stupi na funkciju, a najduže na šest meseci.

Najnovije vesti