Niže cene struje i grejanja za energetski ugrožene kupce (kako podneti zahtev)

Vranje - Novom Uredbom o energetski ugroženom kupcu, koja stupa na snagu 17. decembra, propisani su kriterijumi koje građani odnosno domaćinstva, moraju da ispune da bi imali pravo da plaćaju niže račune za struju, ali i za daljinsko grejanje, saopšteno je u petak iz gradske uprave.

Kada je kriterijum za sticanje statusa energetski ugroženog kupca materijalni položaj, tačno je propisano koliko mogu da iznose maksimalni mesečni prihodi, ali i površina stana, odnosno kuće u kojoj kupac živi.

Kriterijum o površini kuće neće se uzimati u obzir za seoska domaćinstva.

Status energetski ugroženog kupca takođe mogu da dobiju i građani koji imaju ostvareno pravo na socijalnu pomoć ili dečji dodatak ili uvećani dodatak za pomoć i negu drugog lica, kao i građani kojima je zbog zdravstvenog stanja neophodno svakodnevno korišćenje aparata ili uređaja na struju.

Osim prava na umanjenje mesečnih obaveza plaćanja električne energije, prvi put je omogućeno i umanjenje računa za toplotnu energiju, i to od 40 do 60 odsto računa, u zavisnosti od broja članova domaćinstva.

Zahtev za sticanje statusa energetski ugroženog kupca po bilo kom od navedenih osnova podnosi domaćinstvo na Obrascu ZEUK1 i Obrascu ZEUK 2, Odseku za društvenu brigu o deci u okviru Odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave grada Vranja, u Ulici Partizanska 17A.

Obrasci su objavljeni na internet stranici ministarstva nadležnog za poslove energetike i internet stranici jedinice lokalne samouprave.

Za sve dodatne informacije građani se mogu obratiti Odseku za društvenu brigu o deci Gradske uprave grada Vranja.

Potrebne obrasce možete pronaći ako kliknete OVDE.

Najnovije vesti