Nesvakidašnje hapšenje: Sudski izvršitelji lišeni slobode zbog pranja novca

Vranje/Beograd - Većina državnih službenika u državnim organima Srbije po pravilu su zaštićeni od bilo kakvih kivičnih ili sudskih postupaka što za posledicu ima razne nikad kažnjene zlupotrebe, ali zanimljiv slučaj izuzetka ipak se dogodio ovih dana.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, uhapsili su pet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su malverzacijama oštetili više osoba za oko 3 miliona dinara.

Kako je saopšteno iz MUP-a Srbije uhapšeni su sudski izvršitelji iz Valjeva (trojica su 1971, a jedan 1960 godište) "zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela zloupotreba službenog položaja i pranje novca".

Uhapšena je još jedna osoba (1972) koja se sumnjiči za navodno izvršenje krivičnih dela pranje novca i pomaganje u zloupotrebi službenog položaja.

- Osumnjičeni se sumnjiče da su od januara 2018. do novembra 2019. godine fingirali sprovođenje izvršnog postupka.

Kako se sumnja, oni su fiktivnom dokumentacijom izdavali naloge računovodstvu suda za isplatu sredstava na račun jednog od osumnjičenih, po zanimanju bravara, na ime usluga obijanja i zamene brava na vratima koje on nije izvršio.

Na ovaj način oni su, kako se sumnja, oštetili izvršne poverioce za 2.963.300 dinara.

Takođe, postoje osnovi sumnje da je jedan od osumnjičenih od decembra 2015. do decembra 2016. godine, novac koji su izvršni dužnici uplatili na ime troškova postupka, zadržavao za sebe, bez uplaćivanja na račun suda.

Na taj način on je, kako se sumnja, oštetio je izvršne poverioce za 119.250 dinara.

Osumnjičeni su, uz krivičnu prijavu, privedeni nadležnom tužilaštvu - navode iz MUP.

Najnovije vesti