Nemanja Đorđević ili spajanje osećaja konačnosti muzike sa čulom vida

Nemanja Đorđević, rok fotograf stacioniran u Beogradu, a rodom Vranjanac, u petak je sam otvorio svoju izložbu u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju.

- "Senke zvuka" je meni zanimljiva koncepcija koja je nastala još 2015. godine, ali evo nikako da dođe u Vranje sve do ovog momenta.

Ovde su izložene fotografije sa rok koncerata u Srbiji i regionu, nastale u poslednjih šest, sedam godina.

Posebna mi je čast što izlažem u Vranju, mom rodnom gradu.

Rok fotografijom bavim se poslednjih dvanaest godina, to mi je nekako uži fah u fotografiji.

Konkretno, na fotografijama koje su izložene ovde, zanimala me je silueta, igra svetlosti, malo sam dao akcenat na koloritu i bojama dok sam frontmene ili članove bendova stavio u senku.

Nisu ovo moji najbolji radovi u tehničkom smislu, ali mi je drago da sam možda izložio i neke fotogafije koje nisu za izlaganje, ali se savršeno uklapaju u pomenutu koncepciju - rekao je Nemanja novinarima.

Pre Vranja, ova izložba Nemanje Đorđevića otvarana je u dva navrata u Beogradu, kao i u Banjaluci.

Đorđević je napomenuo da ovu temu polako "prerasta" i da sada ima "neka druga interesovanja za izlaganje rok fotografija".

- Imam već neke planove za 2019. godinu i nadam se da ću ih realizovati - kazao je on.

Nemanja je poznat kao fotograf koji godinama svojom kamerom uspeva da uhvati esenciju rok koncerata.

Kako piše novinar i fotograf Miloš Cvetković, izložba "Senke zvuka" su Nemanjin "način da oslobodi posmatrača nepotrebnog tereta glamura, slave i fame rok izvođača".

ZVUK SA FOTOGRAFIJA

„Senke zvuka“ mnogo su više od izložbe koncertne fotografije, ovo je deo intime podeljene između autora, dela i publike, uhvaćen majstorskim okom jednog od naših najvećih fotografa.

– Scenska svetla, crna kontura muzičara i nevidljivi, ali i te kako prisutni zvuk na ovim fotografijama čine da se oko onog koji ih posmatra zavara da nije u izložbenom prostoru, već da prisustvuje samom izvođenju.

Dok će prva pomisao na koncertnu fotografiju asocirati sve nas na koncertne prostore, „Senke zvuka“ nas vode direktno u muziku, u taj magični trenutak u kojem svaki zvuk koji dolazi sa bine prožima publiku.

Gotovo sinestetički, Nemanja Đorđević svojim fotografijama spaja taj neuhvatljivi osećaj konačnosti koji nam daje muzika sa čulom vida i time stvara jedinstven spektakl boja, senki i zvuka – navodi u svojoj recenziji Cvetković.

Nemanja Đorđević je na izložbi u Vranju izložio 33 fotografije.

PROFIL

Nemanja Đorđević je rođen 1985. godine u Vranju. Fotografijom se bavi od 2000. godine. Učestvovao je na mnogim grupnim izložbama fotografija i pored toga broji preko 30 samostalnih postavki. Više puta je nagrađivan na međunarodnim i domaćim konkursima i izložbama fotografija. Urednik je muzičkog sajta Balkanrock. Sarađuje sa mnogim medijima u Srbiji i regionu. Odnedavno se bavi snimanjem video spotova i video produkcijom. Zvanični je fotograf raznih kulturnih manifestacija, festivala i koncerata.

Najnovije vesti