Nedimović na otvaranju Pčelarskog sajma: Respektabilna manifestacija FOTO/VIDEO

Potpuno neosnovano pčelarstvo u Srbiji bilo je dugo godina u zapećku i smatrano je nekakvom usputnom aktivnošću, hobijem, ali se ispostavlja da je reč o ozbiljnom poslu i biznisu sa ozbiljnim ljudima i to je trenutno jedan od najozbiljnijih organizacija koja egzistira na prostoru Srbije, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, na otvaranju četvrtog Pčelarskog sajma jugoistočnog Balkana i Drugog međunarodnog sajma lekovitog, začinskog, ukrasnog bilja i pčelinjih proizvoda koji se u subotu održavaju u Vranju.

"Organizatori sajma SPOS i grad Vranje uradili su dobar posao, ovo je sada jedna respektabilna manifestacija i imaće podršku od države uvek", dodao je Nedimović i proglasio sajmove otvorenim.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković poželeo je dobrodošlicu gostima i pčelarima, rekavši da ovogodišnji sajam ima najviše izlagača i učesnika.

"Ovaj sajam je za četiri godine postao prepozantljiv na turističkoj mapi Vranja i Srbije.

Mi smo danas potpisali ugovor o poslovnoj saradnji sa Fondacijom Ana i Vlade Divac i formirali inovativni fond za podsticaj poljoprivrenim proizvođačima.

Pozivam sve poljoprivrednike da se prijave kada konkurs bude raspisan", rekao je Milenković.

Za sajam je najavljeno učešće 43 izlagača opreme, 4 izlagača pčelarske literature i dolazak 21 pčelara sa pčelinjim proizvodima.

Prema ovim parametrima to je dosad najveći sajam u Vranju "po broju izlagača".

Na sajmu lekovitog, začinskog, ukrasnog bilja i pčelinjih proizvoda zastupljeno je više od 30 izlagača.

Tokom dana biće održano nekoliko stručnih predavanja koja se odnose kako na prikupljanje i plasman meda i pčelinjih proizvoda, tako i na gajenje lekovitog i medonosnog bilja.

Organizator sajma je Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS), uz podršku Grada Vranja, JU Sportski objekti i Turističke organizacije grada Vranja, a u saradnji sa vranjskim Društvom pčelara Matica.

Najnovije vesti