Nedelja zdravlja usta i zuba: Samo 8 odsto Srba pere zube više od jednom dnevno

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" sa mrežom instituta-zavoda za javno zdravlje i Stomatološkim fakultetom Univerziteta u Beogradu od 16. do 22. maja obeležava XXXII Nedelju zdravlja usta i zuba pod sloganom "Čuvam svoje zube, ponosim se osmehom", saopšteno je iz Zdravstvenog centra (ZC) Vranje.

Nedelja zdravlja usta i zuba se obeležava treće nedelje maja brojnim aktivnostima kao što su javne i druge manifestacije u kojima učestvuje stručna javnost, ali i opšta populacija.

Oralno zdravlje je značajan pokazatelj opšteg zdravlja, blagostanja i kvaliteta života i ne predstavlja samo zdravlje zuba, već i usne duplje uključujući i zdrav jezik, meko i tvrdo nepce, desni, usne.

Bolesti usta i zuba mogu prouzrokovati bol, poremećaje funkcije žvakanja i govora, kao i psihološke probleme, te mogu dugoročno štetno uticati na ukupno zdravlje i blagostanje.

Većina oralnih bolesti i stanja ima zajedničke faktore rizika sa vodećim nezaraznim bolestima (bolesti srca i krvnih sudova, maligne bolesti, hronične respiratorne bolesti i dijabetes).

Slogan kampanje "Čuvam svoje zube, ponosim se osmehom" ukazuje na značaj dobrog oralnog zdravlja za svakodnevne aktivnosti kao što su govor i smeh.

Stoga opšte preporuke za očuvanje oralnog zdravlja koje se naglašavaju u okviru ove kampanje nisu usmerene samo na značaj održavanja adekvatne higijene i redovnih poseta stomatologu, već obuhvataju i preporuke za smanjenje unosa šećera, bezbedno fizičko okruženje, smanjenje ili prestanak konzumiranja alkohola i pušenja.


PREPORUKE ZA OČUVANJE ORALNOG ZDRAVLJA

Glavna preporuka je održavanje adekvatne higijene, što podrazumeva redovno pranje zuba ujutro i uveče kao i posle svakog obroka i korišćenje konca za zube, smanjenje unosa šećera i izbalansirana ishrana, korišćenje zaštitne opreme za sportske aktivnosti i pridržavanje propisanih mera bezbednosti u saobraćaju, bezbedno fizičko okruženje, redovne kontrole kod stomatologa, prestanak ili smanjenje konzumiranja alkohola i prestanak pušenja.

STATISTIKA

Prema poslednjem Istraživanju zdravlja stanovništva Srbije iz 2019. godine, u Srbiji 3 posto odraslog stanovništva procenjuje stanje svojih zuba i usta kao dobro, 8 posto pere zube više od jedanput dnevno, 5 posto stanovnika uzrasta 25 godina i više imaju sve svoje zube.
Dve trećine stanovnika starijih od 15 godina (69,5 posto) se izjasnilo da ima svog stomatologa. U periodu od 12 meseci koji su prethodili istraživanju svaki treći stanovnik (39,4 posto) je posetio stomatologa. Istraživanje o oralnom zdravlju dece u Srbiji koje je sprovedeno 2019–2020. godine pokazalo je da u Srbiji: 13,4 posto dece uzrasta 12–36 meseci ima jedan ili više karijesnih mlečnih zuba, kao i da u ovom uzrastu više od polovine dece (52,9 posto) svakodnevno konzumira slatkiše, 50,9 posto dece uzrasta 36–71 mesec ima karijes ili neku njegovu komplikaciju, 17,8 posto u predškolskom uzrastu ima uočljivu karijesnu leziju na tek izniklom prvom stalnom molaru, u uzrastu 12 godina sve zdrave zube ima 36 posto dece, a u uzrastu 15 godina 22 posto dece.

Najnovije vesti