Nectar širi zasade organske plantaže jabuka na području Hana

Vranje - Kompanija Nectar, lider u preradi voća i proizvodnji voćnih sokova u Srbiji i u regionu, zasadiće ove godine u Vladičinom Hanu još 20 hektara pod plantažama organskih jabuka.

Nectar na području ove opštine već ima postojećih 45 hektara pod jabukom.

Ovogodišnji prinos iznosiće oko 400 tona do kraja godine, a kada u naredne dve godine bude pokriveno svih 114 hektara organskim zasadima očekuje se da prinos dostigne i 4.000 tona najboljih sorti organske jabuke, naglasila je Mina Tadić, direktorka korporativnih komunikacija Nectar grupe.

- Organske jabuke sa naših plantaža u Vladičinom Hanu najviše se koriste u proizvodnji Life 100 odsto voćnih sokova, koji su među prvima od Privredne komore Srbije dobili žig "čuvarkuća", kao i dečje hrane Frutek.

Ovako zaokružen sistem proizvodnje od domaće kvalitetne sirovine do finalnog proizvoda omogućava da dodata vrednost ostane u Srbiji.

Nectar je među prvima dobio žig za preko 15 svojih proizvoda.

Ovo je samo još jedan veliki korak u dugogodišnjem opredeljenju kompanije da proizvodi zdrave proizvode sa dodatom vrednošću za svoje potrošače u Srbiji i širom sveta.

Verujemo da će ovo uticati ne samo na razvoj organske proizvodnje u Srbiji, već i na razvoj ovog važnog dela naše zemlje - istakla je Tadićeva.

U opremu i sadnice uloženo je do sada 200.000 evra, a u naredne četiri godine biće investirano ukupno 500.000.

Kako kažu u kompaniji cilj Nectar-a je "da podstakne mlade poljoprivednike da se vrate na selo, da pomognu farmerima tako što će imati siguran otkup u Vladičinom Hanu i okolini gde se nalazi i Nectarova najveća fabrika za preradu voća i povrća u regionu".

Prilikom posete organskim plantažama na području Hana Goran Jović, predsednik Regionalne privredne komore za Pčinjski i Jablanički okrug, izjavio je da je kompanija Nectar sarađuje sa više od 500 farmera samo na području Vladičinog Hana, Leskovca, Crne Trave, Medveđe i Lebana.

- Brojnim kooperantskim odnosima sa manjim proizvođačima direktno omogućava zapošljavanje velikog broja ljudi i potpomaže razvoj voćarstva i celokupne privrede juga Srbije.

Veoma je važno da se sve kompanije sa područja juga Srbije uključe u ovu akciju jer će korist takve podrške za privredu Srbije, ali i sve građane, biti zaista velika - izjavio je Jović.

Od prve ovogodišnje berbe organskih jabuka Nectar je sa opštinom Vladičin Han organizovao da đaci prvaci u svim osnovnim školama u ovoj opštini dobiju na poklon zdravu užinu – organske jabuke.

5.500 radnih mesta, 30 brendova

Za dvadeset godina kompanija Nectar je ostvarila preko milijardu evra bruto dodate vrednosti u Srbiji, podržala 5.500 radnih mesta u sistemu vrednosti, izgradila preko 30 brendova i apsolutni je lider sa 22 odsto tržišnog učešća na regionalnom tržištu sokova. U Nectar-u veruju da je formula uspeha "biti kompanija koja neguje porodične vrednosti i "Nije svejedno" filozofiju poslovanja. Nectar je od svog osnivanja 1998. godine do danas sa istom vlasničkom strukturom – stoprocentno u vlasništvu porodice Radun. Nectar posluje u celom regionu, ima šest fabrika u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Sloveniji, a u sastavu Nectar grupe, osim Nectara, posluju fabrike Heba i Fructal.

Tim povodom predsednik opštine Vladičin Han Goran Mladenović istakao je da se lokalna samouprava "trudi da podrži ali i preduzme aktivnosti koje će doprineti razvoju lokalne zajednice i zdravog odrastanja najmlađih".

- Sa Nectarom se razumemo u tim naporima od prvog dana - naglasio je Mladenović.

Medijski sadržaji u sklopu projekta "Eko raport" sufinansirani su sredstvima iz budžeta opštine Vladičin Han. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Najnovije vesti