Ne samo škola: Razvijanje ženskog preduzetničkog duha od malih nogu FOTO/VIDEO

U modi je dualno obrazovanje, a kako se osnovke završnog razreda OŠ Jovan Jovanović Zmaj pripremaju da se susretnu s njim u srednjim školama to je bio razlog više da uprava, profesori i učenice te škole u sredu posete najpoznatiju lokalnu vinariju "Aleksić".

Cilj uprave, koja već nizom poteza od početka školske godine pokazuje da ima inovativne tendencije na ovom nivou obrazovanja u svojoj školi, bio je da devojčice od malih nogu otkriju čari ženskog preduzetništva i razvijaju preduzetnički duh upoznajući atipična zanimanja kojima se bave žene.

Ima razloga za ovakav potez još i više.

Prvi je što se svakog četvrtog četvrtka u aprilu obeležava Međunarodni Dan devojčica u IKT sektoru, ustanovljen na nivou Ujedinjenih nacija.

Takođe, prema uvreženom mišljenju i opasnoj generalizaciji koja se plasira kroz srpski medijski prostor za ženu u Srbiji je društveno prihvatljivo da zaradi velike pare "jedino na dva načina" – ili da se dobro uda, ili da bude estradna zvezda.

Sve van toga izaziva bog zna kakvo čuđenje i podozrenje društva, pa je možda i dobro mlade devojke na vreme edukovati i pripremiti da će se, uspeju li na drugi način u životu i poslu, suočiti sa izazivanjem neverice, pa čak i sumnje.

Ali i sa tim da i te kako postoji treći, četvrti ili peti put do uspeha.

I recept kako se nositi s tim kada se uspeh postigne.

U školi su procenili da je Vinarija Aleksić, kao uzorna firma koju vode mlade dame, idealan primer za dokazivanje napred izvedene teze, a posetu je organizovao Tim za profesionalnu orijentaciju.

Reč je o veoma uspešnoj vinariji koja ima oko 23 hektara pod vinogradima na kojima uzgajaju sorte za naša najkvalitetnija vina - Cabernet Sauvignon, Vranac, Sauvignon Blanc i Pinot Noir.

Deo grožđa, kažu, dolazi iz centralne Srbije, posebno Tamjanika i Smederevka.

Tri sestre, Dragana, Maja i Marija, vode ovu vinariju koja godišnje proizvede oko 500.000 litara vina.

Jedna od suvlasnica vinarije, diplomirani inženjer prehrambene tehnologije Maja Aleksić objasnila je osnovkama kako se u ovoj vinariji proizvodi šampanjac, odnosno penušavac.

Tehnolog Divna Mladenović objašnjavala je gostima iz Zmajeve škole kakav je jedan deo procesa proizvodnje vina, odnosno funkciju pH metra, aprata kojim se ispituje pH vrednost u vinu.

- Ph vrednost je vrlo bitna u vinarstvu.

Ta vrednost se kod gotovog vina kreće se od 3,0 do 4,0.

Ukoliko prelazi 4,0, onda je vino veštačko ili nešto nije u redu sa njim - kazala je Mladenovićeva.

Maja Aleksić objasnila je mladim devojkama zainteresovanim za atipično preduzetništvo da vinsku tzv. barik burad Vinarija Aleksić nabavlja isključivo od jednog proizvođača iz Vranja koji ga proizvodi od istovetnog drveta - srpskog hrasta.

- Grožđe, barik burad, sve je sa naših prostora.

Predlagali su nam da probamo sa francuskim hrastom, ali smo mi već navikli naše potrošače i konzumente, naučili ih na određenu vrstu vina, održavamo taj standard i tu "liniju" - rekla je Aleksićeva uvodeći možda buduće preduzetnice u još jedan od važnih segmenata proizvodnje i čuvanja vina.

Zmajevcima nije strana ovakva vrsta uspeha.

Da već imaju afinitete prema biznisu pokazali su krajem marta kada su osvojili prvo mesto na "Takmičarskim danima mladih inovatora i preduzetnika" u Vranju.

Zato i ne čudi želja da se od malih nogu usmere ka određenim zanimanjima.

Jer, bez inicijative i želje za učenjem nema ni biznisa, ni razvoja lokalne zajednice.

U Srbiji, takvoj kakva jeste, malo je žena preduzetnica.

Ali, sve im bolje ide.

To je više nego dobar početak.

I izazov za mlade dame da se na vreme opredele.

Najnovije vesti