Nečista krv otvara festival Joakim Vujić u ponedeljak u Vranju

Festival profesionalnih pozorišta "Joakim Vujić", 56. po redu, počeće u ponedeljak na sceni Pozorišta Bora Stanković u Vranju pod sloganom "Strah, smeh, sloboda".

Po izboru selektorke, dramaturškinje Branislave Ilić, u glavnom takmičarskom programu biće izvedeno sedam predstava.

Glumci vranjskog ansambla imaće čast da otvore festival predstavom "Nečista krv" Tijane Grumić, po romanu Bore Stankovića,a u režiji Juga Đorđevića.

U utorak nastupiće glumci leskovačkog pozorišta predstavom "Svici" Tene Štivičić, u režiji Ksenije Krnajski.

Trećeg dana festivala Knjaževsko – srpski teatar iz Kragujevca predstaviće se "Ženidbom i udadbom" Jovana Sterije Popovića, koju je režirala Jana Maričić.

U četvrtak 29. oktobra publika će moći da pogleda komad "Ako se probudiš ili kao da je važno", Isidore Milosavljević, reditelja Nenada Todorovića, u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta u Leskovcu, u koprodukciji sa Narodnim pozorištem u Prištini.

Peti dan je rezervisan za predstavu "Dva viteza iz Verone" Vilijama Šekspira, rediteljke Mie Knežević, u izvođenju glumaca Šabačkog pozorišta.

U subotu 31. oktobra na sceni vranjskog pozorišta publika će moći da pogleda predstavu Narodnog pozorišta u Pirotu "Strah, jedna topla ljudska priča", autorski projekat Igora Vuka Torbice, inspirisan delima Franca Ksavera Kreca.

Predstava "Lavina", po tekstu turskog dramskog pisca Tundžera Džudženolua, reditelja Stevana Bodrože, u koprodukciji Regionalng pozorišta iz Novog Pazara i Puls Teatra iz Lazarevca biće izvedena 1. novembra u 20 sati.

Poslednjeg dana festivala, u čast nagrađenih, biće odigrana predstava "Vlast i njena opozicija", po tekstu Nebojše Romčevića, reditelja Egona Savina, sa glumačkim ansamblom Narodnog pozorišta u Nišu, koja će zatvoriti festival.

O nagradama 56. "Joakima" odlučivaće tročlani žiri u sastavu Valentin Vencel, glumac i upravnik Novosadskog pozorišta, Slobodan Ljubičić, glumac, prvak drame Narodnog pozorišta u Užicu i dr Vlatko Ilić, teatrolog, vanredni profestor Fakulteta dramskih umetnosti.

Festival "Joakim Vujić" organizuje Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije.

Realizaciju festivala pomogli su Grad Vranje i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Najnovije vesti