Naučna konferencija o Đorđu Tasiću na Pedagoškom fakultetu krajem septembra

Povodom 130 godina od rođenja profesora Pravnog fakulteta u Beogradu, dr Đorđa Tasića (1892 – 1943), čuvenog pravnika iz Vranja, na vranjskom Pedagoškom fakultetu od 23. do 25. septembra biće održana međunarodna naučna konferencija pod nazivom Profesoru Đorđu Tasiću u slavu.

Organizatori - Srpsko sociološko društvo, Filozofski fakultet Univerziteta u Prištini (Kosovska Mitrovica) i Pedagoški fakultet u Vranju (Univerzitet u Nišu) pozvali su ranije ove godine sociologe, pravnike, filozofe, politikologe, istoričare, kao i istraživače iz drugih oblastidruštvenih i humanističkih nauka, da učestvuju na konferenciji.

Moglo se konkurisati radovima koji obuhvataju teme iz ovih oblasti:

sociologije, posebno opšte sociologije, sociologije prava, sociologije sela (kojima se Tasić bavio), ali i iz svih drugih oblasti savremene sociologije, i svih vrsta teorijskih i empirijskih istražiavanja, uključujući i istoriju razvoja discipline, kao i istraživanja povezana s pandemijom COVID-19;

prava, posebno onih pravnih disciplina kojima se Tasić bavio (uvod u pravo, teorija države, javno pravo);

filozofije, posebno filozofije prava kojom se Tasić bavio;

političkih nauka, pre svega iz oblasti teorije i prakse političkih sistema, čime se i sam Tasić bavio;

istorije, posebno u vezi sa samom ličnošću profesora Đorđa Tasića, ali i njegovih kolega koji su udarali temelje nastanku sociologije u Srbiji i Jugoslaviji.

"Predložene teme treba shvatiti kao okvir, a dobrodošle su i druge sociološke teme i teme iz drugih naučnih disciplina kojima je svoj doprinos dao profesor Đorđe Tasić, a na čije istraživanje se možemo osloniti", poručili su organizatori.

Detaljan program manifestacije trebalo bi da bude saopšten do 10. septembra, ali se očekuje učešće velikog broja naučnika iz Srbije, Rusije i više drugih zemalja.

Đorđe Tasić bio je čuveni profesor prava iz Vranja, ali i osnivač Društva za sociologiju i društvene nauke (1935, preteče Srpskog sociološkog društva), te osnivač i prvi glavni i odgovorni urednik časopisa Sociološki pregled (1938).

Uvršten je u tri najznačajnija pravnika u istoriji Srbije (po nekima je pre svih), zbog čega je na Pravnom fakultetu u Beogradu dobio jedan od tri amfiteatara sa svojim imenom, što se smatra izuzetnim priznanjem.

Predsednik Organizacionog odbora konferencije je direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka dr Slobodan Mrđa, a Programski odbor predvode prof. dr Zinaida T. Golenkova iz Instituta za sociologiju Ruske akademije nauka (IS RAN), rukovodilac Centra za istraživanje društvene strukture i društvenog raslojavanja, i prof. dr Slobodan Antonić sa Filozofskog fakulteta Univerzitet u Beogradu.

U Programskom odboru je 35 naučnika iz Srbije, Rusije, Poljske, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.

Najnovije vesti