NATO komandanti: Odnos Srbije i Rusije nije opasnost za Kosovo

Saradnja između Srbije i Rusije ne predstavlja nikakvu opasnost za Kosovo, rekli su tokom posete bazi Kfora u Prištini zamenik vrhovnog komandanta saveznickih NATO snaga za Evropu general Džejms Everard i komandant združenih NATO snaga u Napulju admiral Džejms Fogo.

- Odnos Srbije i Rusije je pitanje suvereniteta dve države i Srbija može sama da odluči sa kim želi bileteralnu saradnju i kakve odnose želi da ima - smatraju NATO komandanti Everard i Fogo.

- Srbija je zemlja koja ima istorijske veze sa Rusijom, tako da mislim da je nepotrebno da Kosovo bude zabrinuto zbog njihove saradnje. Ovo je svet gde su ljudi povezani i trenutno mislim da ne postoji nikakva pretnja - kazao je Everard.

- To isto važi i kada su u pitanju odnosi sa Kinom ili Velikom Britanijom ili SAD - rekao je Fogo i dodao da je to "lepota i svrha demokratije", prenosi RTK2 na srpskom jeziku.

- Što se tiče Srbije u odnosu na Kosovo, prisetimo se nedavnog ubistva Olivera Ivanovića i posete predsednika (Aleksandra) Vučića i njegovog razgovora sa ljudima koji je imao umirujući efekat. Mislim da je Vučić hteo da ohrabri ljude mirnim rešenjima - naveo je Fogo.

Kada je reč o transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova u oružane snage, komandant združenih NATO snaga u Napulju kaže da je to prihvatljivo jedino kroz ustavne promene.

- NATO je bio ovde pre nekoliko meseci i oni su jasno rekli da ukoliko dođe do transformacije vojske kroz ustavne promene, onda je to prihvatljivo. Ustavne promene znače da treba da postoji amandman i ukoliko se to dogodi, NATO će napraviti procenu svog odnosa sa Kosovom - rekao je Fogo.

Najnovije vesti

Foto ilustracija UC Od petka skuplje cigarete »

Vranje - Nakon što je Vlada Srbije povećala akcize na cigarete za dinar i po, počele su spekulacije o tome kada će pušač...