Nastupom kamernog orkestra Amorozo otvoren Maj mesec muzike u Vranju

Koncertom tematskog naziva Ka zvezdama kamernog orkestra Amorozo, sa solistom Nikolom Pekovićem (harmonika) u Pozorištu Bora Stanković u Vranju počela je tradicionalna manifestacija Maj mesec muzike.

Otvarajući 22. majske muzičke svečanosti, zamenica gradonačelnik Vranja Zorica Jović podsetila je da je da ova manifestacija godinama unazad otvara Vranjsko kulturno leto.

"Grad Vranje, poznat po autentičnom muzičkom nasleđu sa svojom gradskom pesmom, zahvaljujući kojoj se našao na Nacionalnoj listi nematerijalnog kulturnog blaga Republike Srbije, nastaviće da ulaže u duhovnu nadogradnju svojih naraštraja, podržavajući projekte i manifestacije koji su od opšteg značaja.

Nastavićemo i sa ulaganjima u obnovu i unapređenje kulturnih institucija u Vranju, jer su razvoj i unapređenje kulture veoma važan segment za sveukupni razvoj društva", rekla je Jović.

Direktorka Muzičke škole Stevan Mokranjac u Vranju Tanja Bliznakovski Jovanović naglasila je da je škola kao organizator odlučila da manifestaciju otvori premijernim izvođenjem jednog muzičkog dela.

"Reč je o autorskom delu naše sugrađanke, kompozitorke Tatjane Milošević, koncertom za harmoniku i kamerni orkestar", naglasila je Bliznakovski Jovanović.

U svom obraćanju Tatjana Milošević, Vranjanka koja je redovni profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, naglasila je da je kompozicija Ka zvezdama posvećena festivalu Maj mesec muzike i mladom harmonikašu najviših umetničkih dometa Nikoli Pekoviću.

Maj mesec muzike nastaviće se u četvrtak uveče pd 20 sati kada će u koncertnoj sali vranjske muzičke škole biti održan nastup NS kamernog ansambla – duvačkog tria, kojeg čine Vranjanac Aleksandar Tasić (klarinet), Sanja Romić (oboa) i Nemanja Mihajlović (fagot).

Program festivala

Kada je reč o programima u sklopu ovogodišnje manifestacije planirano je ukupno 9 koncerata. U pozorišnoj sali u isto vreme biće održan još jedan od programa (18. maja) kada će nastupiti Bras kvintet, kojeg čine muzičari Mladen Đorđević (truba), Mario Lončar (truba), Viktor Kirčenkov (horna), Marko Ilić (trombon) i Krunoslav Babić (tuba). Svi preostali nastupi biće održani u koncertnoj sali organizatora manifestacije Muzičke škole Stevan Mokranjac u Vranju u isto vreme - od 20 časova. Prvi je zakazan za 5. maj kada će biti održan koncert NS kamernog ansambla duvačkog trija u okviru koga će se vranjskoj publici predstaviti Aleksandar Tasić (klarinet), Sanja Romić (oboa) i Nemanja Mihajlović (fagot). Desetog maja biće održan Koncert kamernog tria studenata Fakulteta muzičke umetnosti u Novom Sadu. Potom će 17. maja biti održan koncert pod nazivom Muzičke prolećne igre na kome će nastupiti gosti iz Makedonije Strašo Temkov i Sara Projkovska.

Najnovije vesti