Nasilnici za deset godina ubili više od 320 žena

U Srbiji je od početka godine ubijeno 8 žena od strane partnera, supruga, sina i unuka.

U 2 od 8 slučajeva, nasilje je bilo prijavljeno institucijama - rečeno je na radnom sastanku "Izlaz postoji – prijavi nasilje – Međuopštinski SOS Telefon za žene Pčinjskog okruga" kome su prisustvovali predstavnici grada Vranja i svih opština Pčinjskog okruga.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, u prethodnih 10 godina, ubijeno je više od 320 žena od strane partnera i članova porodice.

Podaci mreže Žene protiv nasilja pokazuju da su ubice najčešće supruzi i partneri, da je najveći broj ubistava počinjen vatrenim oružjem i nožem zbog čega je u poslednjih 8 godina više od 400 dece ostalo bez majki - rečeno je na skupu u organizaciji Odbora za ljudska prava Vranje i SOS telefona Vranje u sali Načelstva Pčinjskog okruga.

BROJKE

Prema podacima UNODC – a iz 2017. godine, u svetu godišnje bude ubijeno 50.000 žena od strane partnera ili člana porodice, što znači da 137 žena bude ubijeno svakog dana. Više od trećine žena (30.000) ubijeno je od strane sadašnjeg ili bivšeg partnera – nekoga kome bi trebalo da veruju i ko im je govorio da ih voli.

Tema sastanaka bila je razvoj povezanosti opština Pčinjskog okruga s ciljem zajedničke borbe protiv nasilja nad ženama i devojkama u porodici i partnerskim odnosima, kao i razmatranje nacrta teksta međuopštinskog Memoranduma o saradnji i zajedničkom doprinosu održivom radu međuopštinskog SOS Telefona Pčinjskog okruga za žene sa iskustvom nasilja u porodici i partnerskim odnosima.

Na ovaj način Odbor za ljudska prava Vranje – SOS Telefon Vranje obeležava 18. maj, Dan sećanja na žene žrtve nasilja.

- Femicid predstavlja vodeći uzrok preranih smrti žena na globalnom nivou i razlikuje se od drugih oblika rodno zasnovanog nasilja i ubistava - rečeno je na skupu.

Vlada Republike Srbije proglasila je 18. maj Danom sećanja na žene žrtve nasilja 2017. godine, na inicijativu Mreže žene protiv nasilja.

Povod za pokretanje inicijative za proglašenje nacionalnog dana borbe protiv nasilja i ubistava žena bili su zločini počinjeni 2015. godine.

Od 16. do 18. maja te godine 7 žena ubijeno je od strane supruga i članova porodice u Velikoj Plani, Kanjiži, Čačku i Beogradu.

Najnovije vesti