Nasilje nad ženama nije privatna stvar već problem društva

Svetsku kampanju "16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama”" tim SOS telefona Vranje i SOS Kutka za devojke, započeo je na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, u znaku globalne kampanje Ujedinjenih nacija za zaštitu devojčica – Narandžasta kampanja koja ove godine nosi poruku "Usprotivimo se silovanju".

U Vranju je organizovana narandžasta konferencija za novinare posvećena devojkama - "Narandžasta čajanka" za novinare, sa devojkama SOS kutka za devojke Vranje.

- Ovo je bila prilika da na poziv tima SOS Kutka za devojke novinari budu učesnici edukativno informativne radionice.

Pred kamerama, kroz igrice "Vampiri" i "Teret nasilja - razlozi ćutanja o nasilju?" dovojke su demonstrirale kako se žrtva oseća u nasilnom partenerskom odnosu.

"Vampir" je edukativno psihološka igrica u kojoj su novinari imali priliku da na trenutak budu u ulozi žrtve.

Na dežurno pitanje zašto devojka ili žena ne napusti nasilnika i nasilnu vezu, koji su razlozi ćutanja svih koje žive u nasilja, interaktivno sa novinarima smo razotkrili stereotipe i tražili odgovore igricom "Teret nasilja".

Novinarkama i novinarima smo podelili letke pomoću kojih su izlistane vrste seksualnog, psihičkog nasilja nad devojkama i ženama - navode iz SOS Kutka.

Zajedno sa novinarkama i novinarima oni žele da podstaknu javnost "da razmišlja o mnogim devojkama koje možda u ovom trenutku žive u nasilju".

- To može da bude moja drugarica, vaša kćerka, majka, sestra...

Hoćemo da skrenemo pažnju novinarima i svima koliko je važna zajednička borba protiv seksualnog, psihičkog i svih vidova nasilja nad devojkama i ženama.

Važno je da i o ovim osetljivim pitanjima za život svake devojke, novinari izveštavaju pažljivo i profesionalno uz poštovanje zaštite identiteta devojaka.

Jer, bez obzira gde se dešava, nasilje nije privatna stvar, to je problem našeg društva - navode iz SOS Kutka.

Seksualno nasilje, kao jedan od ozbiljnih problema, prisutan je već duže vreme u našem društvu.

BROJKE

- SOS Telefon Vranje za prvih deset meseci 2019. primio je 800 poziva.

- Tačno 120 žena prijavilo je nasilje u porodici i partnerskim odnosima.

- Najmanje 20 žena prepoznalo je nasilje i prekinulo život u nasilju.

Iz SOS Kutka podsetili su na slučajeve koji su uznemirili javnost i naše okruženje u Pčinjskom okrugu.

- Devojčica kojoj je stariji muškarac slao neprikladne video snimke i fotografije neprimerenog sadržaja; devojčica čiju ljubav je zloupotrebio bivši dečko i delio okolini njene fotografije, žena, koja je doživela seksualno uznemiravanje od strane nadređenog lica, upozoravaju sve nas da ne smemo tolerisati ovakvo ponašanje i nasilje nad devojkama i ženama u Pčinjskom okrugu.

Ovaj vid nasilja nad devojčicama, devojkama i ženama prisutan je u kontinuitetu na jugu Srbije.

Ipak, ohrabrujuće je to što su neki od nasilnika, koji su seksualno uznemiravali žene, devojke i devojčice bili kažnjeni.

Jedan od njih je političar iz Trgovišta koji je seksualno uznemiravao, zlostavljao i ponižavao četri maloletne devojčice, ali je nakon njihove prijave pravnosnažno osuđen na 15 meseci zatvora.

Ali, podaci o rodnom nasilju nas i dalje upozoravaju - 1,7 miliona, odnosno 62 odsto žena u Srbiji, kaže da je doživelo seksualno uznemiravanje, proganjanje ili psihičko ili fizičko nasilje - upozoravaju iz Odbora za ljudska prava.

Najnovije istraživanje OEBS-a iz 2018. godine potvrđuje da je u Srbiji gotovo svaka peta žena izložena fizičkom ili seksualnom nasilju, a 44 procenta žena izloženo je psihičkom nasilju svojih partnera.

Svaka deseta žena je nekada u svom životu bila proganjana od nekoga, a 42 procenta ih je bilo izloženo seksualnom uznemiravanju.

- U Srbiji manje od deset procenata žena je spremno da prijavi nasilje.

Postoji nepoverenje prema institucijama, a naročito kada je u pitanju nasilje koje se doživi od sadašnjih partnera - zaključuju iz SOS Kutka za devojke u Vranju.

Najnovije vesti