Narodnjaci: Nezakonit izbor gradskog pravobranioca i zamenika

Iz Gradskog odbora Narodne stranke u Vranju u petak je saopšteno da je "prekršen zakon" prilikom izbora Milice Veličković za gradskog javnog pravobranioca , u vezi s čim je rešenje o postavljenju gradski parlament usvojio u petak 30. septembra.

"Najoštrije osuđujemo flagrantno kršenje zakona prilikom današnjeg izbora gradskog pravobranioca i njenih zamenika.

Naime, Zakon o pravobranilaštvu (Sl. glasnik RS 55/14), koji je na snazi, u članu 40 propisuje posebne uslove za izbor državnog pravobranioca i njegovih zamenika, u pogledu potrebnog radnog iskustva u struci nakon položenog pravosudnog ispita i to: za državnog pravobranioca 10 godina, a za njegove zamenike 8 godina.

Član 53, stav 2 citiranog zakona, propisuje da se odredbe ovog zakona primenjuju i na pravobranilaštvo autonomne pokrajine i na pravobranilaštvo jedinice lokalne samouprave.

Dakle, zakon ne predviđa mogućnost da jedinice lokalne samouprave svojim aktima bliže propišu uslove za izbor pravoranioca, tako da u ovom slučaju ne postoji bilo kakva mogućnost za manevar i propisivanje nekih blažih uslova od onih koje propisuje zakon već sve odluke jedinice lokalne samouprave moraju biti u skladu sa zakonom", tvrde iz Narodne stranke.

Vranjski "narodnjaci" smatraju da u ovom slučaju "ni novoizabrani pravobranilac, kao ni njeni zamenici ne ispunjavaju posebne uslove propisane navedenim zakonom".

"Sada se postavlja pitanje da li je Vranje jedinica lokalne samouprave u okviru Republike Srbije ili je gradonačelnik Slobodan Milenković zajedno sa svojim poslušnicima izvršio secesiju državne teritorije, pa u ovom slučaju na teritoriji Vranja ne važe zakoni Republike Srbije?

Da li oni koji su danas izabrani da bi štitili zakon u startu moraju da ga krše i to baš prilikom njihovog nezakonitog izbora?

Da li je gradonačelnik svestan posledica i razmera štete koji će proisteći iz ovakve situacije, jer će svi postupci, presude i druge odluke u postupcima u kojima će grad zastupti ovakvo pravobranilaštvo biti nezakonite, pa će protivne strane imati zakonsku mogućnost da zahtevaju poništenje istih?

Ko će onda građanima da nadoknadi potencijalnu višemilionsku štetu, s obzirom na to da već postoji naznaka o pokretanju takve inicijative od strane vranjskih advokata jer je i do sada Milica Veličković, kao vršilac funkcije pravobranioca, nezakonito zastupala grad.

Narodna stranka poziva nadležno tužilaštvo u Vranju da stane na put ovakvom samovlašću gradonačelnika Vranja, Skupštine grada i svih odgovornih za ovakvo frapantno kršenje zakona, da pokrenu postupak po službenoj dužnosti i pokažu da se i u Srbiji, kao u svakoj drugoj normalnoj zemlji, zakoni moraju poštovati i od strane onih koji su na vlasti.

U suprotnom, biće jasno da za SNS družinu zakoni Republike Srbije ne važe", zaključuje se u saopštenju Gradskog odbora Narodne stranke u Vranju.

Podsećanja radi, gradski parlament je u petak izabrao Milicu Veličković za gradskog javnog pravobranioca grada Vranja.

Za njene zamenike izabrani su Irena Jovanović i Nemanja Pešić.

Svi su diplomirani pravnici.

Najnovije vesti