Narodni muzej u Vranju uskoro opet reprezentativna ustanova kulture

Na zgradi Selamluka (uz Haremluk jedne od dve građevine u sklopu vranjskih Pašinih konaka), u kojoj je smešten Narodni muzej u Vranju, bliže se kraju radoci na rekonstrukciji zgrade koji obuhvataju i rekonstrukciju stalne postavke.

U proteklom periodu obavljena je zamena podova, stolarije, sanitarnih, kao i elektro–mašinskih instalacija.

Izvođači radova imali su pred sobom veoma zahtevan posao, s obzirom na to da se vodi računa o svakom detalju kako se ne bi narušio autentičan izgled objekta.

Zgrada Salemluka, u kojoj je smešten Narodni muzej u Vranju, kao objekat od kulturno istorijske važnosti pod zaštitom je Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu.

Projekat rekonstrukcije Narodnog muzeja podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.

Po završetku rekonstrukcije biće izložena stalna postavka sa eksponatima iz "Etnološke zbirke" iz perioda od 18. veka do današnjih dana.

U međuvremenu grad je obezbedio sredstva za otkup dodatnih eksponata.

Šest miliona dinara odobreno je lane iz Ministarstva kulture Narodnom muzeju u Vranju za projekat "Staro, staro mi dajte, ono što miriše na suv bosiljak", koji podrazumeva inoviranje i vraćanje muzejske stalne postavke.

"Nakon rekonstrukcije zgrade Narodnog muzeja aplicirali smo za sredstva za unutrašnje uređenje stalne postavke ove ustanove kulture.

Ovo su veoma značajna sredstva koja će omogućiti vraćanje stalne postavke sa eksponatima iz etnološke zbirke iz perioda od 18. veka do današnjih dana.

Na taj način Narodni muzej biće potpuno uređen i predstavljaće reprezentativnu ustanovu kulture.

Ovim je Ministarstvo kulture još jednom pokazalo da brine o razvoju kulture našeg grada”, izjavio je gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković.

Prethodno je 2017. godine dobijen novac za sanaciju muzeja koji je gradu Vranju odobren iz republičkog budžeta u sklopu projekta „Grad Vranje – Gradskom kaldrmom“, kroz sufinasiranje programa ministarstva „Gradovi u fokusu“.

SELAMLUK PODIGNUT U 18. VEKU

Pašin konak zdanje je koje je pred kraj 18. veka sagradio poslednji turski beg u Vranju Raif-beg Džinić. Sastoji se od Selamluka (zgrade u kojoj se danas nalazi Narodni muzej) u kome je nekada živeo muški deo porodice i koja je okrenuta prema ulici, i Haremluka, zgrade iste veličine u kojoj je bio smešten ženski deo porodice, okrenute prema zajedničkom dvorištu. Zgrade su otkupljene od pašinih potomaka i vlasništvo su grada Vranja, a u njima je krajem 19. i početkom 20. veka bila smeštena vranjska gimnazija. Od 1960. godine u zgradi Selamluka smešten je Narodni muzej grada Vranja.

Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Najnovije vesti