Narodna stranka: Inflatorni porez – ćar države, a gubitak građana

Vranje/Beograd - Država je budžet za 2022. godinu projektovala na nivo inflacije ispod 4 odsto, međugodišnja inflacija za jul iznosila je već 12,8 odsto, a biće znatno veća kada se na cene odraze nova povećanja cena struje ili suše koje su pogodile Srbiju, izjavio je Borislav Borović, predsednik Odbora Narodne stranke za privredu i finansije.

"Sve između projektovane i stvarne inflacije je ćar države zbog povećanih budžetskih prihoda.

Ćar države je čist gubitak građana i dramatično obezvređivanje njihovih prihoda. I to ne za procente zvanične inflacije, već za rast cena osnovnih životnih namirnica koji je blizu 40 odsto.

Inflacija u Srbiji nije inflacija tražnje ni u jednoj svojoj varijanti.

Niti imamo višak novca u opticaju (naprotiv) niti raste efektivna tražnja u odnosu na period držanje inflacije pod kontrolom.

Reč je o gotovo klasičnoj inflaciji troškova gde je rast cena uzrokovan rastom troškova proizvodnje ili cenom iz uvoza", poručio je Borović u pisanom saopštenju.

On je rekao da u ovoj situaciji "mora da reaguje Ministarstvo finansija setom fiskalnih mera koji će uticati na smanjenje troškove proizvodnje, poput ukidanja ili smanjivanja akcize na struju i gorivo, posebno u poljoprivredi te subvencijama i pri kupovini veštačkog đubriva"...

"Ili povećanjem poreza na profit korporacija, uvođenjem poreza na luksuz, korekcijom poreza na dohodak kao način pravične raspodele inflatornog poreza.

U stvarnosti je sve suprotno i zato će inflacija rasti iz meseca u mesec.

Ograničenjem cena namirnica logično će dovesti do nestašica tih roba.

Vlada čak i deo uvozne inflacije (troškova) pojačava fiskalnim i parafiskalim nametima, pa i kada pada cene nafte u svetu, cene derivata na pumpama Srbije rastu.

S druge strane, NBS gleda u pravcu Fed i naročito ECB i prepisuje njihove antiinflacione mere iako je očigledno da se lek za inflaciju ne nalazi u monetarnim merama.

Ipak, NBS u kontinuitetu od prošle godine povećava referentnu kamatnu stopu, sada na nivo od 3,5 odsto.

Što veće referentne stope to veće stope inflacije.

To će gurnuti privredu u recesiju i verovatnu stagflaciju kao kombinaciju recesije i inflacije.

Posebna tragična priča je povećanju cene struje, uzrokovana korupcijom, javašlukom i strateškim promašajima u vođenju EPS i posledično povećanja cena struje iz uvoza koja inflaciju gura u opasnom smeru", navodi se u saopštenju.

Najnovije vesti