Narodna banka zatvorila 144 menjačnice, među njima i neke vranjske

Za prvih mesec dana od stupanja na snagu novog propisa Narodne banke Srbije privremeno su zatvorene 144 menjačnice, a među njima su i neke od menjačnica u Vranju.

Najveći broj menjača koji nisu poštovali Odluku o dopuni Odluke o bližim uslovima i načinu vršenja menjačkog poslovanja bilo je, osim u Vranju, u Beogradu i Novom Sadu, ali i Subotici, Velikoj Plani, Pančevu, Kragujevcu, Kraljevu, Čačku, Užicu i Nišu.

Euronews Srbija javlja da su u Narodnoj banci dobili informaciju da su u postupku kontrole menjačkog poslovanja "utvrđene različite povrede propisa", a dešavalo se da ovlašćeni menjač "nema jedinstvenu kursnu listu na svim menjačkim mestima, da nema istaknutu listu provizija, kao i da je popisom blagajne utvrđen višak odnosno manjak gotovine i efektive".

Među propustima zbog kojih su menjačnice zatvarane na po 30 dana je bilo i situacija da je menjačke poslove obavljala osoba koja nije posedovala sertifikat za taj posao, da ovlašćeni menjač nema istaknuta važna obaveštenja za građane, da transakcije obavlja van radnog vremena, da na menjačkom mestu ne poseduju svu propisanu dokumentaciju, ali i da u potvrdama o kupoprodaji efektive nisu uneti propisani podaci.

Ovlašćenje za obavljanje menjačkih poslova u Srbiji ima 2.171 ovlašćeni menjač, a oni te poslove obavljaju na 3.086 menjačkih mesta.

Narodna banka Srbije započela je u martu kontrolu menjačnica u Srbiji na osnovu sopstvenih saznanja i pritužbi građana da kurs u menjačnicama nije u skladu sa rasponom predviđenim odlukama NBS.

Posle toga, izmenom propisa, NBS je pooštrila uslove za obavljanje menjačkih poslova.

Ukinula je menjačima neograničenu proviziju na prodajni kurs evra i ostalog stranog novca, tako da menjačnice na prodajni kurs evra sada mogu da zaračunavaju najviše jedan procenat provizije.

To obaveštenje menjač mora da istakne na vidnom mestu, na način na koji je istaknuta i kursna lista.

Najnovije vesti