Najdić: Projekat uređenja Zavičajnog odeljenja realizovan u celosti

Gradska Biblioteka Bora Stanković u Vranju uspešno je završila projekat "Biblioteka za buduće generacije", saopšteno je iz najstarije ustanove kulture u gradu.

- O kvalitetu projekta govori podatak da je projekat sa kojim je konkurisala naša ustanova odabran u konkurenciji od 73 prijave od kojih su 34 odobrene.

Projekat je značajan jer je omogućena nabavka specijalne opreme za smeštaj i zaštitu zavičajne građe, kao i računarske opreme.

Zavičajno odeljenje je preseljeno u drugu, adekvatniju prostoriju od 30 metara kvadratnih - navodi direktor Bilioteke Zoran Najdić.

Projekat je finansiralo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije sa 600.000 dinara, za koji je ustanova podnela prijavu na konkursu objavljenom u oblasti bibliotečko-informacione delatnosti.

Zavičajno odeljenje u Vranju čuva gotovo 3.000 knjiga, monografija, više stotina separata, zbornika i "Vranjskih glasnika", veliki broj fabričkih i školskih listova i drugu raznorodnu i specifičnu građu.

Jedan deo monografskih publikacija čine dela znamenitih Vranjanaca.

- Režim čuvanja ovako raznorodne i specifične bibliotečke građe je osnov njene trajnosti i dostupnosti svim korisnicima kojima je ona potrebna, a njih je mnogo i pripadaju najrazličitijim grupacijama, od stručne i naučne javnosti do samostalnih istrazivača i poštovalaca lokalne kulture i tradicije.

Nama je od izuzetnog značaja i neizmerno smo zahvalni Ministarstvu kulture i informisanja što su i ovoga puta imali razumevanja i prepoznali važnost našeg projekta kao i njegov značaj, kako za Biblioteku tako i za grad u celini.

Ovakav odgovor Ministarstva je nama motivacija da nastavimo da unapređujemo rad na očuvanju zavičajne bibliotečke građe.

Projekat je realizovan u potpunosti, dinamikom koja je precizirana u samom projektu, bez odstupanja - kazao je Najdić.

Najnovije vesti