Najbolji kompozitori: Vranjancima prvo i treće mesto na konkursu za nagradu Neda Depolo

Elektroakustička kompozicija Sol Invictus, autorke Nataše Jevtić iz Vranja, studentkinje master akademskih studija na Katedri za kompoziciju Akademije umetnosti u Novom Sadu, proglašen je za pobednički rad na ovogodišnjem konkursu za Nagradu Neda Depolo.

Ovu nagradu program Radio Beograd 2 svake godine dodeljuje za najbolje studentsko radiofonsko ostvarenje.

Nagrađenoj autorki biće uručena Povelja Radio Beograda 2 i 1.000 evra iz Fonda Neda Depolo.

Treću nagradu na istom konkursu dobio je Matija Anđelković, po rođenju i poreklu takođe Vranjanac, inače student doktorskih akademskih studija na Odseku za kompoziciju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

On je nagrađen za elektroakustičku muzičku dramu Maska crvene smrti – Aferparti, pisanu za gudački kvartet, harfu, naratora i elektroniku.

Drugo mesto pripalo je njegovoj koleginici sa studija Olgi Janković, za radiofonsko delo Urobor.

Žiri, koji je odluku doneo u direktnom radio-prenosu, radio je u sastavu Ivana Vujić Kominac, rediteljka i profesorka Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu (predsednica), Marija Ćirić, teoretičarka umetnosti i medija i profesorka Filološko-umetničkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, Aleksandra Urošević, rediteljka i urednica tematskog kanala Vrteška Radio Beograda, Dragan Mitrić, kompozitor i urednik serije Radionica zvuka Dramskog programa Radio Beograda i Miloš Jagodić, reditelj u Dramskom programu Radio Beograda.

Prema mišljenju žirija, nagrađeno delo Nataše Jevtić Sol Invictus je autorkina posveta rimskom imperatoru Galeriju.

„Delo je zasnovano na zvucima prikupljenim na autentičnoj arheološkoj lokaciji palate Feliks Romulijana, kojima je autorka dodavala zvučne linije i tako koncipirala subjektivno intorniranu auditivnu refleksiju Galerijevog životnog puta, što je upravo važan kvalitet dela“, navodi se u obrazloženju žirija.

Kako Nataša kaže za Vranje News njeno pobedničko delo Sol Invictus nastalo je u okviru letnje umetničke škole Univerziteta umetnosti u Beogradu, koja je održana u Gamzigradu, tj. na prostoru Galerijeve carske palate Feliks Romulijane.

"Velika mi je čast što sam imala priliku da komponujem u takvom prostoru.

On je u meni izazvao takve emocije da sam osetila potrebu za stvaranjem ovakve kompozicije.

Zahvalila bih se ovom prilikom profesoru Marku Stojanoviću na fenomenalnoj radionici, u okviru koje sam mnogo novog naučila i nešto od toga primenila u stvaranju ovog dela.

Hvala žiriju koji je odabrao moju kompoziciju za najbolju, to je čast i velika obaveza za moj budući rad", kaže Nataša za Vranje News.

Profil

Nataša Jevtić rođena je 1998. godine u Vranju, gde je završila osnovnu Muzičku školu Stevan Mokranjac (na odseku za violinu u klasi prof. Dese Davidović), a zatim Srednju muzičku školu u Nišu, smer muzički saradnik-teoretičar. Godine 2017. godine dirigovala je gudačkim orkestrom SMŠ Niš, na Promenadnom kocertu orkestra Muzičke škole Niš, u Nišu i Leskovcu. Njena prva kompozicija za klavir Savršen dan i Fuga za tri violine izvođene su za Svetski dan muzike u Gradskoj kući u Nišu. Iste godine upisala je kompoziciju na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, a 2021. diplomirala u klasi prof. Baškima Šehua. Komponovala je razna dela, kompozicija Savršen dan se izvodila više puta, a kompozicija Čekanje je izvođena u okviru A-FESTA i U SUSRET A-FESTU odabranih studenata u Novom Sadu, Lica za kamerni ansambl itd. U poslednje vreme pokazuje interesovanje za elektroakustičku muziku. U toj oblasti prvi put se predstavlja performansom Fragmentacija duše, koji je otvorio izložbu projekta EXP u Galeriji Akademije umetnosti. Potom sledi delo Karaveštica, koje se sastoji iz dva medija, u okviru projekta Razlike, u prostoru Galerije Akademije umetnosti. Natašin kompozitorski rad se razvija u pravcu istraživanja različitih zvučnih mogućnosti u instrumentalnim i elektronskim medijima i uspostavljanja saradnje sa umetnicima iz drugih umetničkih disciplina. Trenutno završava master akademske studije u klasi profesora Baškima Šehua sa simfonijskim delom pod nazivom Tišina koja vrišti. Nada se da će joj to delo doneti veći uspeh od kompozicije Sol Invictus.

Nagrade će biti uručene u petak 29. septembra, na svečanosti u Kamernoj sali Radio Beograda.

Tada će najstariji elektronski medij na Balkanu obeležiti 99 godina uspešnog rada.

Nagrada Neda Depolo

Cilj nagrade Neda Depolo je podsticanje stvaralaštva mladih u oblasti radiofonije i povezivanje njihovog talenta sa proizvodno-kreativnim pogonima u Radio Beogradu, kući koja ima bogatu tradiciju i međunarodni ugled u domenu radio-arta. Ovim konkursom čuva se uspomena na Nedu Depolo, dugogodišnju urednicu u Dramskom programu Radio Beograda, koja je znatno doprinela razvoju srpske radiodramske umetnosti.

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas je Vaskrs - Hristos Vaskrse! »

Pravoslavni hrišćani u Vranju i Srbiji obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad s...