Najavljeno plivanje za Časni krst na Pčinji

Vranje - Tradicionalno plivanje za Časni krst na Bogojavljenje 19. januara, kod mesta Popov vir na reci Pčinji, održaće se i ove godine.

Meštani opština u Pčinjskom okrugu, koji žele da se takmiče za Bogojavljenski krst, mogu da se prijave u Manastiru Prohor Pčinjski, javljaju Bujanovačke.

Bujanovčanin Nikola Veljković, prošlogodišnji pobednik u ovom takmičenju na reci Pčinji, potvrdio je ovom mediju da je otac Metodije, iguman Manastira Prohor Pčinjski, blagoslovio da se 19. januara pliva za časni krst.

"Uz blagoslov je dodao da onaj ko ne posti u toku godine, treba da posti tri dana pre Bogojavljenja, a ko ne može sva tri dana, obavezan je da to učini na Krstovdan, odnosno da posti na dan pre Bogojavljenja", rekao je Veljković.

Post makar tog dana je, kako kaže, obavezan za sve koji žele da plivaju za časni krst, da bi pristupili Svetom pričesću na liturgiji.

Kako je najavljeno, liturgija će početi u 8 časova, a posle svetog pričesća krenuće litija oko manastira i osvećenje vode.

Potom će uslediti rezanje kolača, pa litija prema Popovom viru, gde će se obaviti sveti čin plivanja za časni krst.

Na kraju će u manastir biti posluženje.

Prošle godine je u trci za časni krst na reci Pčinji učestvovalo oko 60 plivača, među kojima je bilo i dece.

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas su Cveti »

Danas se slave Cveti, dan kada je Isus Hristos jašući na magarcu ušao u Jerusalim.Narod je čuo da dolazi Spasitelj koji...