Najavljeno novo božićno druženje migranata i starih iz Prihvatilišta

Na treći dan Božića, 9. januara, u prostorijama Centra za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite biće organizovano „Praznično druženje“ za korisnike usluga Prihvatlišta za odrasla i stara lica i migrante smeštene u PC Vranje.

Inicijativa za ovu akciju potekla je od Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i migrantkinja koje su tokom prošlih božićnih praznika posetile ovu ustanovu, darovale ručno rađene kape i šalove korisnicima i provele pre podne u druženju sa našim najstarijim sugrađanima.

- Migranti smešteni u PC Vranje su neizmerno zahvalni lokalnoj zajednici koja ih je prihvatila, omogućila deci da idu u školu, lečenje u vašim bolnicama, jednom rečju pružila nam priliku da živimo život dostojanstveno, koliko je to moguće u ovim uslovima.

Zbog toga koristimo svaku priliku da tu zahvalnost i izrazimo, kako i koliko možemo - rekla je Marija iz Avganistana.

- Nakon prošlogodišnje akcije, kada smo obradovali bake i deke iz Prihvatilišta samom posetom i vremenom koje smo proveli sa njima, a tek onda i poklonima, želeli smo da i ove godine uradimo nešto slično kako bismo ulepšali dane onima kojima život, trenutno, nije najveseliji - dodala je ona.

Značaj akcije prepoznali su i akteri u lokalnoj zajednici, pre svega Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost, Gradska meana, firma „Stanković“, ali i pojedinci koji su rešili da i sami daju doprinos.

- Ovo je priča o ljudskoj solidarnosti koja ne poznaje jezik, daljinu, religijske i kulturne razlike.

Ona govori o univerzalnoj ljudskoj potrebi da se jedni drugima nađu u teškim vremenima.

Nadam se da će ova inicijativa ljudi koji su došli sa drugog kontinenta i na svom putu zastali u Srbiji motivisati ostale naše sugrađane da čine dobra dela.

Od svakoga po jedno dobro i svet će postati mnogo bolje mesto - dodala je Milica Anđelković Jovanović iz IOM-a.

Akcija je organizovana kroz program Podrške EU upravljanju migracijama u Srbiji.

Najnovije vesti