Najavljene drastične kazne za nenošenje zaštitne maske

Vranje/Beograd - Ukoliko u narednih desetak dana dođe do drastičnijeg skoka novozaraženih, u Vladi Srbije najozbiljnije razmišljaju o vraćanju restriktivnih mera i uvođenju novih, pišu srpski mediji.

Pre svega, mere zaštite - maske, rukavice, fizička distanca - obavezne su u javnom prevozu i zatvorenim prostorima, ali i u baštama kafića i restorana, ukoliko je na tom mestu zajedno više od dvoje ljudi.

Onaj ko se bude uporno inatio i odbijao masku i druge mere zaštite čeka ga kazna koja može ići i do 150.000, piše Kurir.

Naime, Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđa da vlada može da uvede rigoroznije mere kako bi se obuzdala epidemija koronavirusa ukoliko ponovo bukne.

Prema pisanju medija, to će se dogoditi ako u narednih desetak dana bude pogoršana situacija.

Kazna za nenošenje zaštitne maske bila bi od 20.000 dinara, što je za medije potvrđeno od strane prekršajnih organa.

Dnevni list Danas navodi da po zakonu predviđena kazna za fizičko lice koje ne postupi po naređenim merama ide od 20.000 do 150.000 dinara (član 77 Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti).

Kazne za preduzetnike je od 50.000 do 500.000 dinara, dok je kazna za odgovorno lice u zdravstvenoj ustanovi od 30.000 do 150.000.

Najavljuje se da bi za pisanje kazni mogla da bude zadužena Komunalna policija.

Obavezno nošenje maski kao jedna od mera podrazumevaće da se one nose na svim javnim mestima - tržnim centrima, javnom prevozu, ali i u kafićima i restoranima.

Pojačane epidemiološke mere važile bi i za bašte ugostiteljskih objekata kada je zajedno za jednim stolom više od dvoje ljudi, ali i za sve političke i druge skupove na koji dolazi veliki broj ljudi.

Najnovije vesti