Najavljena premijera prve lutkarske predstave u produkciji vranjskog teatra FOTO/VIDEO

U nedelju 5. decembra u Pozorištu Bora Stanković u Vranju tačno u podne dogodiće se istorija - prva lutkarska predstava matične produkcije od 1997. godine otkad je vranjski teatar povratio status profesionalnog pozorišta.

Ovim povodom u petak je u pozorištu održana konferencija za medije na kojoj je Darko Kovačovski, reditelj iz Sofije koji postavlja ovu lutkarsku predstavu, rekao da je presrećan i prezadovoljan što je među ljudima iz ansambla vranjskog teatra sa kojima je u proteklom periodu predano radio i da pred premijeru oseća veliku odgovornost.

"Drago mi je i što je mesec decembar, što je premijera upravo sada i kada se sve zajedno sabere - atmosfera tokom rada na predstavi, momenat i sve ostalo - dobija se magični broj koji nas obeležava kao ljude i inspiriše da pravimo magične stvari.

Veoma sam srećan što nam je data prilika da radimo ovde, sa ljudima iz uprave vranjskog pozorišta i glumcima, jer oni nisu samo to, već su i postali naši prijatelji.

I ne samo prijatelji, oni su osim toga veoma vični sa lutkama", dodao je Kovačovski.

Premijera Nerođene devojke biće izvedena u nedelju 5. decembra, u uobičajenom terminu za najmlađe od 12 časova.

Ulaznice su u prodaji od danas, odnosno od petka 3. decembra.

Direktor vranjskog teatra Nenad Jović kazao je da mu je veliko zadovoljstvo što može da najavi novu predstavu na repertoaru pozorišta i što, kako je posebno naglasio, šansu da igraju u pozorištu opet dobijaju mladi ljudi, što je intencija uprave već više godina unazad.

"Dugo najavljivana i više puta odlagana predstava će konačno biti na sceni našeg pozorišta i veoma smo srećni što najmlađoj publici možemo ponuditi nešto novo - lutkarsku scenu", kazao je Jović.

Umetnički direktor pozorišta Bojan Jovanović kazao je pred novinarima u petak da je još početkom 2019. godine sa rediteljem Darkom Kovačovskim razgovarao na ovu temu.

"Već smo tada praktično dogovorili da radimo predstavu na lutkarskoj sceni i na taj način obogatimo repertoar dečje scene, a sami tim i ponudu sadržaja za decu u gradu.

Za nas je ovo sve novo i mogu da izrazim sreću i zadovoljstvo da smo, u ovim ne baš lakim vremenima i uprkos pošasti zvanoj koronavirus, uspeli da za veoma kratko vreme napravimo odličnu predstavu", kazao je Jovanović.

Glumica Jelena Filipović zahvalila se reditelju Darku Kovačovskom što joj je dao priliku da bude deo podele za prvu lutkarsku predstavu u Vranju, te da joj je žao što članovi ansambla možda neće biti u prilici da više vremena provedu sa Kovačovskim".

"Jer, od njega učiti i s njim raditi je užasno zabavno, uzbudljivo i dragoceno", rekla je Filipović.

Glumica Žetica Dejanović, koja je jedina dosad u svojoj glumačkoj karijeri imala priliku da radi u lutkarskom teatru, doduše u nešto drugačijoj formi, rekla je da se u vranjskom pozorištu i među članovima ansambla prilikom rada na ovom komadu "dogodila čarolija".

"Napravili smo bombonicu od predstave i publika svih uzrasta uskoro moći da se uveri u to", rekla je Dejanović.

Glumac Marko Petričević naglasio je da svaka pozorišne inovacija koja za cilj ima napredak u postojećem radu uvek dobrodošla.

"Mi u vranjskom ansamblu smo takvi da nemamo samo želju za radom već i spremnost da se bacimo u vatru i izađemo na crtu nečemu što je nama dotad bilo nepoznato.

Kod nas dominira naša vera u sopstvene sposobnosti i ono što možemo da uradimo.

A, kada smo vešto vođeni rukom ovakvog reditelja, koji je jedan od najboljih u Evropi kada je reč o lutkarskom pozorištu, onda uopšte ne sumnjamo u rezultat", rekao je Petričević.

Umetnički direktor Bojan Jovanović kazao je na kraju da je sasvim izvesno da ovo neće biti poslednja lutkarska predstava u vranjskom pozorištu.

"Ali će sasvim sigurno biti prva", rekao je Jovanović.

U predstavi lutkama život udahnjuju glumci Žetica Dejanović, Jelena Filipović, Marko Petričević, Marko Nikolić i Jovan Veljković koji debituje kao profesionalni glumac pred vranjskom publikom.

Reditelj Darko Kovačovski je i autor teksta, a Nađa Vasileva je izradila lutke.

Ona je takođe zadužena za scenografiju i kostime.

Nakon premijere u nedelju u 12 sati, dogodiće se i prva repriza, dva sata nakon toga.

Kako je glumiti sa lutkama

Na novinarsko pitanje izveštača Vranje News-a koliko je bilo glumačkog "prestrojavanja" tokom rada na ovoj predstavi, imajući u vidu da glumci vranjskog teatra dosad nisu imali iskustva sa radom na lutkarskim predstavama, i koliko ima sličnosti između tog i konvencionalnog pozorišta, glumac Marko Petričević ogovorio je da su glumci, od samog početka i "zoom proba", sa rediteljem najviše razgovarali o tome "kako sada sebe treba da oblikuju kada rade nešto novo kao što je lutkarska predstava".

Najnovije vesti