Najavljena premijera Međe: Sledi ono što Vranjanci najviše vole FOTO/VIDEO

U ovom pozorišnom ostvarenju nisam želeo da insistiram na metaforično-simboličnim karakterima kako bih publici poslao nekakvu strašno važnu umetničku poruku, već sam stvar pojednostavio na komediju situacije, gde je sve jasno i gde će publika doći u pozorište da se opusti, razonodi i ode zadovljna kući, rekao je reditelj Nenad Nece Nedeljković, na konferenciji za medije uoči premijere predstave Međa u Pozorištu Bora Stanković u Vranju.

Glumac po vokaciji, Nedeljković je ovaj komad, koji će premijeru doživeti u ponedeljak u vranjskom teatru, imao u planu mnogo ranije.

No, određene okolnosti i viša sila (pandemija) odlagali su rad na predstavi kojim je nameravao da proslavi (i evo obeležava ga sada) jubilej - trideset godina umetničkog rada u vranjskom teatru.

"Kasnimo nekoliko godina, i moj staž u teatru je sada nekoliko godina duži, ali za dobre tekstove i ideje nikad nije kasno da ih sprovedemo u delo.

Naslov komada Međa podseća na nekakvu imaginarnu, subjektivnu liniju ili kamen koji razdvaja države, narode, ljudske sudbine.

Često se i zbog nedefinisane međe vode višegodišnja sudska parničenja.

Ali, ne mora da bude baš tako.

Ova naša Međa je u stvari kafana, koja se igrom slučaja našla baš na međi između dve države, okupivši i spojivši obične, male ljude koji, zaokupljeni teškom ekonomskom krizom, pokušavaju da kroz niz intrigantnih, komičnih situacija pronađu sebi izlaz u bolju budućnost", kazao je Nedeljković.

On je dodao da se dobrim delom oslonio na glumačko iskustvo svojih kolega i zahvalio im se što su dali sve od sebe i pomogli mu da realizuje sve rediteljske zamisli.

Glumica Jelena Filipović (pojaviće se u ulozi konobarice Lepke) naglasila je da se cela ekipa strašno zabavljala tokom pripreme ovog ostvarenja.

"Ubeđena sam da će publika uživati", kazala je ona.

Glumac Marko Petričević (u Međi igra Makedonca Dimčeta) rekao je da sa Nedeljkovićem kolegijalno sarađuje trinaest godina i da mu je drago što mu je ovaj poklonio povrenje da igra u predstavi.

"Ovo što smo uradili je ono što Vranjanci najviše vole.

Predstava obiluje zdravim humorom, proizilazi iz nekih situacija koje se u kafani neizbežne i mislim da će publika uživati", kazao je Petričević.

Uloge

Milan - Marko Nikolić
Dimče - Marko Petričević
Vasa - Stefan Milenković
Lepka - Jelena Filipović
Dara - Milena Stošić
Kosta - Ninoslav Trajković
Sofija - Kristina Janjić Stojanović
Miša - Jovan Veljković
Burim - Aleksandar Mihajlović

Autor teksta Novica Dicić rekao je da nije bilo teško napisati ovakav tekst, posebno ako, kako je naglasio, "sarađujete sa velikim glumcima kakav je Nedeljković".

"Lično sam poznavao većinu nekadašnjih vranjskih humorista, Čedu Motku, Čedu Apsandžiju, Neceta sam upoznao preko njih.

Tada mi je dao ideju kako da napišem ovaj tekst, sve se dešavalo nakon što sam dobio Memorijalnu nagradu Pera Stojanović Tuman.

Nije mi bilo prvi put da pišem ovakav tekst, ali za ovaj rad Nedeljković ima velike zasluge jer mi je dao ideju kojom temom da se bavim", kazao je Dicić pred predstavnicima medija.

Direktor pozorišta Nenad Jović potencirao je da je svaka premijera "praznik za pozorište", te da ova najnovija ima posebnu težinu zbog Nedeljkovićevog jubileja.

"Očekujem da će predstava dugo živeti i imati dobar odjek kod publike", rekao je on.

Umetnički rukovodilac teatra Bojan Jovanović kazao je da Nedeljkovićevih trideset godina u pozorištu nije mala stvar.

"Nedeljković se zapravo skoro četrdesetak godina bavi pozorišnom umetnošću.

Zahvaljujem se celoj ekipi na dobrom radu na ovoj predstavi", rekao je Jovanović.

Premijera Međe zakazana je za ponedeljak 17. oktobar u 20 ćasova na velikoj sceni Pozorišta Bora Stanković.

Prva repriza je odmah narednog dana u isto vreme.

Profil

Nenad Nedeljković Nece rođen je 1968. godine u Vranju. Član je pozorišta od 1984, kada je počeo da se aktivno bavi glumom, prvo kroz amaterki, a od 1997. godine i kroz profesionalni rad. Odigrao je više od osamdeset različitih i zapaženih uloga, a za neke od njih je nagrađivan. Osim glume bavi se i muzikom. Komponovao je i birao muziku za desetak pozorišnih predstava. Autor je po jedne radio i televizijske emisije zabavno-humorističkog karaktera koje su emitovane na lokalnim radio i TV stanicama.

Najnovije vesti