Najavljen osmomartovski performans posvećen nedavno ubijenoj Vranjanki

Odbor za ljudska prava Vranje – SOS Telefon i SOS kutak za devojke, povodom 8. marta, održaće u Vranju u ponedeljak konferenciju za medije i performans pod nazivom "Da li nas čujete?! 8. je mart, a mi i dalje vrištimo".

- Ovaj 8. mart žene i devojke Vranja posvećuju nedavno brutalno ubijenoj 27-ogodišnjoj devojci iz našeg grada, koja je još jedna žrtva među 300 ubijenih žena u prethodne dve decenije u Srbiji, a od 2014.godine četrnaesta ubijena žena u Pčinjskom okrugu.

Planiranim performansom karanfile i bukete ruža zamenićemo ponovo upozorenjem na okoštali položaj žena i devojaka u našem društvu, gde se žene i dalje nalaze na marginama društva, kao i na problem porodično–partnerskog nasilja sa kojim se žene i devojke i dalje suočavaju svakodnevno, na femicid odnosno ubistvo žena samo zato što su žene - poručili su organizatori.

Kako je najavljeno, konferencija za novinare i performans biće održani na otvorenom i bezbednom prostoru, u ponedeljak od 11.45 časova na šetalištu u centru Vranja (prostor od Robne kuće do Gradske apoteke), u skladu sa merama zdravstvene bezdenosti u uslovima koronavirusa.

- Osmi mart, međunarodni dan žena, ove godine sve žene sveta dočekuju u uslovima ubitačnog koronavirusa koji drastično utiče na radna prava žena, na pravo na zdravlje žena i redovne preventivne preglede, pre svega žena sa invaliditetom, na pravo za život bez pojačanog nasilja u kontekstu koronavirusa.

Podrška medija neophodna je svim ženama i devojkama Vranja, Srbije, da se njihov glas za prava žena čuje i dopre do što većeg broja žena - dodaju organizatori u pozivu za ovaj skup.

Akcija će biti organizovana "uz poštovanje svih propisanih mera zaštite za sprečavanje i suzbijanje virusa COVID 19".

Novinarima će se na konferenciji za medije obratiti Suzana Antić Ristić (Odbor za ljudska prava Vranje, SOS telefon Vranje), Emilija Anđelković (SOS Kutak za Devojke Vranje) i Gordana Stojanović (sekretar udruženja MS Pčinjskog okruga - Udruženje multiple skleroze)

Najnovije vesti