Nagrada Slađana Veljković i za najbolje reportaže o COVID-19

Novinarsko priznanje, koje nosi ime prerano preminule novinarke iz Vranja Slađana Veljković, ove godine biće dodeljeno drugi put.

- S obzirom na trenutnu situaciju i činjenicu da su novinari u uslovima vanrednog stanja izveštavali o COVID – u, organizacioni odbor za dodelu nagrade na sednici održanoj u sredu 29. aprila doneo je odluku da ove godine, pored postojećih nagrada, uvede još jedno nenovčano priznanje za najbolju reportažu sa temom "Korona u Srbiji" - saopštili su organizatori iz Centra za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost (CMTDO) u Vranju.

Nezavisno od ovog, podseća se da će ove godine, kao i lane, biti uručena tri ravnopravna priznanja u vidu plakete i novčanog iznosa od 200 evra.

Priznanje bi i ove godine trebalo da bude dodeljeno 8. jula, na dan novinarkine smrti.

Novinari i redakcije još uvek mogu poslati svoje predloge za tri kategorije u kojima će se birati najbolja medijska ostvarenja.

To su reportaža, najbolji uređivački rad u lokalnim medijima i nagrada za novinarski poduhvat.

Radove kojima se konkuriše treba poslati na email adresu [email protected] najkasnije do 15. juna 2020 godine.

Prerano preminula novinarka Slađana Veljković, svojim reportažama objavljenim u dnevnom listu Večernje novosti gde je do svoje smrti radila kao dopisnik iz Pčinjskog okruga, ostavila je neizbrisiv trag naročito u živopisnim reportažama i ljudskim pričama.

Nagrada za najbolji uređivački rad dodeljuje se kao omaž njenom uređivačkom radu u nedeljniku "Vranjske".

- Slađana Veljković je živela za junake svojih priča, svojim pisanjem pokretala je institucije kako bi pomogla onima kojima je pomoć potrebna, zbog toga dodeljujemo nagradu novinarima koji su uspeli da svojim izveštavanjem pomere granice novinarstva - navode organizatori.

Na konkursu mogu učestvovati novinari iz svih sfera novinarstva (televizija, štampani i online mediji) sa teritorije Srbije i iz redakcija iz regiona koje izveštavaju na srpskom jeziku.

U obzir dolaze svi sadržaji objavljeni od 8. jula 2019. godine do 15. juna 2020. godine.

PROŠLOGODIŠNJI DOBITNICI

Nagrada za najbolju reportažu lane je uručena Muharemu Mutabdžiji, novinaru lista Polimlje, za reportažu "Sve ljubavi Milića Avramovića" objavljenu u tom listu. Nagradu u kategoriji "novinarski poduhvat" podelile su novinarka Bete Biljana Ljubisavljević i novinarka RTS–a Lidija Georgijeva. U Kategoriji "najbolji uređivački rad" nagradu je dobio Aleksandar Stankov, novinar i urednik Južnih vesti iz Niša.

Najnovije vesti