Nagrada Partner Evropske nedelje lokalne demokratije za Grad Vranje

Grad Vranje dobitnik je nagrade Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope pod nazivom "Partner Evropske nedelje lokalne demokratije 2020".

Nagrada je dodeljena jedinicama lokalne samouprave koje su svojim aktivnostima u okviru Evropske nedelje pokazale posebnu posvećenost podizanju svesti građana na temu lokalne demokratije, a naročito ovogodišnjoj temi "Lokalna demokratija: izgradnja poverenja".

Zbog epidemiološke situacije održana je online dodela nagrada u sklopu online Godišnjeg sastanka nacionalnih koordinatora ENLD kojoj su u ime gradskog rukovodstva prisustvovali Zorica Jović, zamenica gradonačelnika, i Bojan Kostić gradski većnik sa saradnicima.

Tom prilikom zamenica Jović je naglasila da je jedna od ključnih aktivnosti grada Vranja u okviru ENLD "bila priprema Plana razvoja grada Vranja za period 2021-2030. uz učešće građana".

Organizovan je niz drugih aktivnosti s ciljem promovisanja učešća građana na lokalnom nivou u donošenju važnih odluka od značaja za društvenu zajednicu, dodala je ona.

- Promovisan je rad gradske vlasti, komunikacija sa zaštitinikom građana, odbornicima i drugim lokalnim zvaničnicima.

Sprovedena je anketa sa građanima koji su mogli da daju predloge za realizaciju projekta od značaja za naš grad - kazala je Jovićeva.

Kako je navela, održano je više edukativnih i interaktivnih radionica, poput upoznavanja predstavnika đačkih parlamenta srednjih škola sa propisima u kreiranju gradskog budžeta i lokalnim finansijama, ali i njihovog aktivnog učešća u smislu simulacije kreiranja budžeta na osnovu njihovih ideja.

- Ova nagrada podstrek nam je u narednom periodu budemo još bolji i i kreativniji u promovisanju demokratskih vrednosti na lokalnom nivou i animiranju građana za aktivno učestvovanje u donošenju svih važnih odluka za lokalnu sredinu.

Na taj način stvaraju se uslovi za dalji razvoj i unapređenje našeg grada u svim oblastima - rekla je ovom prilikom zamenica gradonačelnika.

Pored Vranja, dobitnik ove nagrade je i Grad Niš.

Evropska nedelja lokalne demokratije (ENLD) je godišnji evropski događaj koji se u koordinaciji Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti održava svakog oktobra u cilju obeležavanja donošenja Evropske povelje o lokalnoj samoupravi.

Lokalne vlasti iz svih 47 država članica Saveta Evrope i njihova udruženja pozvani su da registruju i organizuju javne događaje kako bi promovisali i podstakli demokratsko učešće na lokalnom nivou.

Stalna konferencija gradova i opština je nacionalni koordinator Evropske nedelje lokalne demokratije.

Najnovije vesti