Na Zlatnom pužu četrdeset mladih animatora iz zemlje i inostranstva

Dvanaesta Internacionalna dečja radionica animiranog filma "Zlatni puž 2018" održaće se od 9. do 15. avgusta u Vranju.

Predavači na ovoj radionici biće Maks Epštajn i Karina Hananeina iz Izraela, Rafaela Tranielo iz Italije i Anastasia Titova iz Ukrajine.

Predavači iz Izraela dolaze iz dečjeg studija za animaciju Wild kids iz Jerusalima.

Maks Epštajn je multidisciplinarni umetnik koji se bavi skulpturom, fotografijom, animacijom i instalacijom. Učesnik je mnogih festivala, izložbi (individualnih i kolektivnih), radionica i performansa. Maks je drugi put gost i učesnik festivala Zlatni puž i suosnivač dečijeg studija animacije Wild kids gde je umetnički direktor i predavač.

Karina Hananeia je interdisciplinarna umetnica koja kombinuje fotografiju, ples i umetnost u svom
radu.

Rafaela Tranielo iz Italije se veoma kratko posvetila karijeri klasičnog muzičara posle akademskih studija u sferi muzike a sada je predavač u osnovnoj školi. Njen fokus je na filmskoj pismenosti i video produkciji gde ispunjena ljubavlju za animaciju radi sa decom.

Anastasia Sia Titova dolazi iz Kijeva u Ukrajini. Studirala je glumu za lutkarsko pozorište u Dnjepar teatru & Umetničkoj akademiji kao i televizijsku režiju na Univerzitetu u Kijevu za pozorište, film i televiziju I.K. Karpenko-Kari.

Bavi se filmom. Sada je filmski režiser, direktor Kijevskog Jazz Teatra i predavač u Dečijem studiju „Soba 16“ u školi 256 u Kijevu.

- Izbor gostujućih predavača implicira različite pristupe u radu, a poznavajući njihov umetnički opus, nadamo se da će i finalni rezultat projekta Zlatni puž u vidu tri animirana filma biti na visokom nivou - kaže direktor ŠAF-a Miroslav Đerić.

Pored izrade animiranih filmova, program Zlatnog puža upotpunjen je pratećim aktivnostima u večernjim časovima, gde će se kroz upoznavanje škola, studija, radionica i pojedinaca, animatora i umetnika ne samo spoznati njihov rad, već i pristup, metode i njihove filmovi.

Manifestacija Zlatni puž začeta je davne 1997. godine i održava se svake druge godine tokom avgusta u Vranju.

Do sada je održano jedanaest, uz učešće mladih animatora iz celog sveta, a snimljeno je 50 animiranih filmova.

Organizator radionice biće po tradiciji Javna ustanova Škola animiranog filma (ŠAF) u Vranju, uz podršku lokalne samouprave, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije.

Koncept radionice je susret dece i mladih iz različitih kulturnih i govornih područja kako bi u kreativnoj atmosferi tokom celog dana učestvovali na izradi animiranog filma u svim njegovim fazama.

- Planiramo da deca i mladi sa svojim mentorima iz Bugarske, Gruzije, Makedonije, Izraela, Ukrajine i gradova Srbije, Jagodine, Bosilegrada i Vranja uživaju tih nekoliko dana u radu sa interesantnim mentorima od kojih mogu mnogo da nauče.

Ukupan broj gostiju na radionici je 40 dece i mladih sa svojim mentorima, od toga 23-oje iz inostranstva a 17-oro iz Srbije.

Na ovaj broj trebalo bi dodati i organizatore, nas sedmoro i volontere i saradnike koji će se baviti tehničkim poslovima (projekcije, fotografisanje, ketering i slično).

Zlatni puž 2018. se u svom obimu, budžetu, konceptu, kvalitetu i kvantitetu neće mnogo razlikovati od ranijih edicija.

Primetan je povećan broj učesnika iz inostranstva u odnosu na domaćine, što nama kao organizatorima veoma imponuje - poručuje direktor ŠAF-a Miroslav Đerić.

MISIJA

Škola animiranog filma iz Vranja osnovana je 1987. godine i korisnik je budžeta lokalne samouprave grada Vranja od osnivanja, prvo kao društvena organizacija a od 2011. godine kao javna ustanova kulture i kao takva postala je retkost ne samo u Srbiji već i u celom regionu.

Ima sedam zaposlenih koji rade sa decom i mladima, organizuju manifestacije, pišu projekte, finansijske planove, izvještaje.

Imamo dobru mrežu saradnika i volontera, ali i veoma dobro saradnju sa institucijama na lokalnom i državnom nivou, sa NVO-om,
implementaciju mnogih nacionalnih i međunarodnih projekata.

U mnogim gradovima Srbije šafovci su održali radionice za animirani film.

Takođe, rade sa decom iz vrtića, sa decom sa posebnim potrebama, održano je i nekoliko radionica sa romskom i srpskom decom i dve multietničke radionice u Bujanovcu.

U 2017. i 2018. godini ŠAF je radio sa mladim migrantima, koji su smešteni u Prihvatnim centrima u Preševu i Bujanovcu.

- Sve te radionice pružaju priliku da se smanje razlike između različitih populacija i izgrade veze među decom i mladima.

Otvoreni smo za svaku međunarodnu, regionalnu i nacionalnu saradnju. Imamo mnogo iskustva u radu sa decom i mladima i naše iskustvo bi moglo biti korisno za druge koji počinju sa istim ili sličnim projektima.

Otkrivanje tajne skrivene u sekundi biće naš glavni cilj u budućnosti a zajedno sa misijom "Dati deci i mladima jednake šanse gde god da se nalaze" predstavljaju naša zvezdu vodilju - kaže direktor Đerić.

Gosti predavači, koji su tokom godina učestvovali na radionicama Zlatnog piža, delili su i menjali svoja dragocena iskustva, uz puno rada i nezaboravnog druženja. Mnogi poznati animatori ostavili su neizbrisiv trag: Penčo Kunčev i Radostina Nejkova iz Bugarske, Robi Engler iz Švajcarske, Borivoje Bordo Dovniković i Vesna Dovniković iz Hrvatske, Sayoko Kinošita iz Japana, Ed Deroš i Gari Švarc iz SAD, Darko Marković iz Makedonije, Andrea Martinjoni, Vinćenco Džoanola, Anđelo Armiero i Monika Masući iz Italije, Vasil Sribnji i Maks Epštain iz Izraela, Stevica Živkov, Vlada Stanić, Blagoje Buca Lupa, Nikola Majdak, iz Beograda.

Najnovije vesti