Na početku 2019. skuplji struja, cigarete, kafa, alkohol, TV pretplata

Početak nove godine, pored slavlja i mamurluka, obeležiće i poskupljenja cigareta, nekih alkoholnih pića, kafe, grajanja, TV pretplate, a verovatno i niza prehrambenih proizvoda, jer cena struje za privredu skače za 20 odsto.

Zbog godišnjeg usklađivanja akciza na duvan, već prvog dana nove godine očekuje se poskupljenje cigareta za, već standardnih, 10 dinara po paklici.

Ako ne bude nekih dodatnih faktora, nakon drugog usklađivanja akcize, 1. juna, cigarete će na kraju 2019. biti skuplje za ukupno 20 dinara po paklici.

Krajem januara, kako stvari stoje, cene alkoholnih pića, naftnih derivata i kafe biće usklađene s inflacijom, pa se očekuje i blago poskupljenje ovih proizvoda.

POSKUPLJUJE GAS

Pored kafopija, ljubitelja duvana i uživalaca u dobroj čašici, 1. januar nije baš s osmehom dočekan ni u oko 250.000 domaćinstava koja se greju na gas.

Trenutna cena, po kojoj se domaćinstva snabdevaju gasom u Srbiji, iznosi 32,28 dinara po kubnom metru, a sada je veća za oko četiri dinara - 36,67 dinara.

Međutim, lepa vest za sve one koji spas od zime traže grejući se na gas glasi da će stavka na računu – naknada po mestu isporuke, za koju se do sada izdvajalo 1.984,39 dinara biti nešto niža i iznosiće 1.952,59 dinara.

I taksa na TV pretplatu za Radio televiziju Srbije i Radio televiziju Vojvodine od 1. januara 2019. skočila je za 47 odsto i iznosiće 220 dinara.

To znači da će korisnici umesto dosadašnjih 150 dinara mesečno izdvajati 70 dinara više.

- Najavljeno poskupljenje struje od 20,2 odsto od 1. januar za industriju neminovno će se odraziti na cene robe i usluga, i to najviše na osnovne potrošačke proizvode – hranu, kućnu hemiju i kozmetiku - smatra ekonomistkinja Vladana Hamović.

Najnovije vesti