Na listi Demokratske partije Makedonaca u Banji niko na "ski"

Demokratska partija Makedonaca, koja će sa odborničkom listom koja se zove Za bratstvo i jedinstvo učestvovati na lokalnim izborima u Vranjskoj Banji 17. decembra, na toj istoj listi, barem prema prezimenima, nema nijednog Makedonca.

Njihova lista je proglašena pod rednim brojem 2, a kako je osporena lista Jedinstvene Srbije, "Makedonci" su na listiću za lokalne izbore rezervisali mesto pod rednim brojem 2.

Na odborničkoj listi, za 19 mesta u lokalnoj skupštini, prijavili su 7 odborničkih kandidata.

Prvi na listi Za bratstvo i jedinstvo je Tomislav Tomić, preduzetnik iz Vranjske Banje.

Slede trgovac Aleksandra Avramović, bravar Slobodan Nikolčov, kuvar Jelena Bogdanović, penzionerka Savka Anđelković, radnik Ivan Stanković i trgovac Branka Janković.

Demokratska partija Makedonca 2020. nije učestvovala na izborima u ovom malom turističkom mestu.

Sada su predali 122 overena potpisa, a Opštinska izborna komisija prihvatila je 100.

Uoči izbora 2020. viđena je slična situacija u vezi sa predajom listi u Banji.

Jedinstvenu Srbiju, koja je nakon predaje parlamentarne liste pod rednim brojem 2 želela isti broj za sebe i na lokalnim izborima širom Srbije, pa i u Banji, prilikom predaje liste pretekla je Ujedinjena seljačka stranka (potom na izborima dobili 90 glasova), pa su u Palminoj stranci morali da se zadovolje rednim brojem 3 (dobili 399 glasova).

Na prethodnim lokalnim izborima u Srbiji Demokratska partija Makedonaca učestvovala je u koaliciji sa Strankom pravde i pomirenja iz Sandžaka.

Osvojili su ukupno 32.170 glasova u Srbiji.

Mađari, pa Makedonci

Glasanjem za manjine u ovom kraju te 2020. godine proslavilo se vranjsko selo Neradovac, u kome je poslaničku listu Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) podržalo više od 1.200 Neradovčana. Mađari su na poslaničkoj listi bili pod rednim brojem 4, kao i Srpska desnica na lokalnoj listi, koju su Neradovčani podržali takođe sa oko 1.200 glasova. Mnogi su to protumačili kao dokaz koliko je, barem u ovom kraju, važno biti pod istim rednim brojem na obe liste - za parlamentarne i lokalne izbore.

Najnovije vesti