Na Kosovo nosili 55.000 evra, zaustavljeni na granici

Vranje - Carinici su u saradnji sa policijom sprečili dva devizna prekršaja na graničnim prelazima Horgoš i Batrovci sa ukupnom sumom zaplene od 55.000 evra.

Prvi slučaj otkriven je na ulazu prelaza Horgoš kada je tri sata po ponoći na red za kontrolu pristigao "audi SQ8" nemačkih registarskih oznaka, kojim je upravljao 48-godišnji nemački državljanin albanske nacionalnosti.

- On je u društvu supruge putovao ka Kosovu i Metohiji, a na uobičajno pitanje službenika da li imaju nešto da prijave za carinsku kontrolu odgovorili su da sa sobom nose samo lične stvari.

Detaljnim pregledom utvrđeno je da se u zajedničkoj putnoj torbi nalazi čak 53.670 evra koje putnici nisu prijavili, pa im je vraćeno po 10.000 evra, što je suma koja ne podleže prijavljivanju, a 33.670 evra je privremeno zadržano.

Tri sata kasnije, na ulaz graničnog prelaza Batrovci, pristigao je BMW X6 danskih registarskih oznaka, kojim je upravljao danski državljanin albanske nacionalnosti, takođe putujući u društvu supruge ka Kosovu i Metohiji.

I ovaj putnik je tvrdio da sa sobom nosi samo lični prtljag, a da on i supruga zajedno kod sebe imaju 9.500 evra u gotovini.

Ubrzo su carinici detaljnom kontrolom vozila utvrdili da to nije tačno, jer su iza vozačevog sedišta zatekli torbu za laptop punu neprijavljenih deviza.

Umesto laptopa u torbi se nalazilo preko 11.000 evra i gotovo 215.000 danskih kruna (oko 29.000 evra).

Supružnicima je vraćen dozvoljeni iznos u protivvrednosti od po 10.000 evra, dok je 151.600 danskih kruna privremeno zadržano do okončanja prekršajnog postupka - navodi se u saopštenju Uprave carina.

Najnovije vesti