Na jugu Srbije građani najviše troše na hranu i cigarete

Vranje - Građani juga i istoka Srbije, u poređenju sa ostalim regionima obuhvaćenim istraživanjem Republičkog zavoda za statistiku (RSZ), troše najviše novca na duvan i cigarete.

Prema ovom istraživanju (vidi tabelu), 6 odsto kućnog budžeta na jugu i istoku odlazi na ovu robu, dok je u Vojvodini taj procenat 4,7, a u Beogradu 3,5, a u Šumadiji i zapadnoj Srbiji 5,6 procenata.

Psiholog Jelisaveta Todorović objasnila je da je to logična posledica, jer su alkohol i duvan za ljude "najjeftinije utešno sredstvo", pišu Južne vesti.

– Brojna istraživanja pokazuju da gde god je velika nezaposlenost tu je i veća upotreba i zloupotreba alkohola i duvana – objasnila je Todorovićeva sa niškog Filozofskog fakulteta.

Prema njenim rečima, siromaštvo, nezaposlenost i stres "direktno su povezani sa alkoholom i cigaretama".

Osim toga, na jugu i istoku najmanji je procenat zaposlenih, a najveći onih bez posla, ovde se najmanje gradi, i najmanje ulaže u obrazovanje – samo 0,8 odsto kućnog budžeta, ali i u restorane i hotele – 2,8 procenata.

U istraživanju Zavoda za 2018. godinu Srbija je podeljena na 5 statističkih regiona – Vojvodinu, Beograd, Šumadiju i zapadnu Srbiju, kao i južnu i istočnu Srbiju.

I dok su slični po broju stanovnika, u ovim regionima se vide i razlike u načinu života i troškovima.

Prema pisanju Južnih vesti, na jugu i istoku najmanje je onih koji su zaposleni – 44 odsto, dok je u Vojvodini 47, na zapadu 48, a u Beogradskom regionu 50 procenata.

Samim tim i nezaposlenost je na regionu juga i istoka najveća u zemlji – 16,2 odsto.

Kada je reč o tome ko na šta najviše troši, u svim delovima Srbije najveći deo kućnog budžeta odlazi na hranu – oko 33 procenta i troškove stanovanja – oko 16 odsto.

Najnovije vesti