Na autobus Kavim Jedinstva Albanac okačio zastavu OVK u centru Prizrena

Na donji deo šoferšajbne autobusa Kavim Jedinstva iz Vranja u centru Prizrena, jedan kosovski Albanac okačio je zastavu OVK, a zatim i verbalno provocirao hodočasnike iz Srbije koji su autobusom vranjskog prevoznika obilazili manastire na Kosmetu.

Incident se dogodio dok su hodočasnici autobusom obilazili prizrenske svetinje.

Kada je jedan pravoslavni sveštenik prišao autobusu da dočeka poklonike, savetujući ih da ne nasedaju na provokacije, provokator je fizički nasrnuo na sveštenika, grubo mu zavrnuvši ruku, saopšteno je iz Eparhije raško prizrenske.

U pomoć su pritekli jedan kosovski policajac i jedan građanin Albanac, nakon čega se provokator udaljio vozilom sa lica mesta.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju saopšteno je da je fizički nasrtaj na sveštenika SPC, kao i pokušaj zastrašivanja grupe srpskih hodočasnika u Prizrenu, "direktna posledica činjenice da se mržnja prema Srbima, pravoslavlju i svemu što je srpsko u poslednje dve i po decenije na Кosovu politički neguje i toleriše".

"Incidenti ove vrste u Prizrenu simptom su novog talasa političke radikalizacije na Кosovu i Metohiji i upozorenje da je akumulirana mržnja ekstremista već četvrt decenije konstantna i sveprisutna pretnja miru i bezbednosti", navodi se u saopštenju.

Najnovije vesti