Naši turisti na ulaz u Grčku preko Bugarske čekaju više sati

Vranje - Od kako je 1. jula na kratko otvoren pa ubrzo zatvoren granični prelaz Evzoni između Severne Makedonije i Grčke, mnogi koji su krenuli na grčko more morali su preko Bugarske.

Na graničnom prelazu Kulata-Promahonas stvorile su se ogromne gužve, a kolona vozila su kilometarske.

- Evo čekamo već 2 sata, a prešli smo 2 kilometra, a kolona ispred nas je 13 kilometara, kaže policajac koga sam pitao - rekao je K. P. iz Selenče koji je krenuo sa porodicom na letovanje, a bio je na graničnom prelazu Kulata-Promahonas.

- Da sam znao da će biti ovako, od Sofije bih produžio na Sunčev breg jer ovo je katastrofa - zaključuje.

Posle još tri sata čekanja K. nam se javio i rekao da je uspeo da pređe granicu.

Dodaje da je automobil ispred njih ostao sa strane, jer su jednog od putnika odabrali za nasumično testiranje.

Ljudi su umorni, nervozni i besni zbog višesatnog čekanja i besni što je samo ovaj granični prelaz otvoren u jeku sezone.

Govori se da će Evzoni ostati zatvoren do 15. jula, kada će opet biti razmatrano to pitanje, naveli su za B92.net iz srpske ambasade u Atini.

- Pitao sam policajca koji je razlog za kolonu i kaže zbog grčke granice koji proveravaju ljude bez QR koda, pa moraju ručno da popunjavaju formular", dodao je.

Prema podacima makedonskog MUP-a sa granice Bogorodica-Evzoni 1. i 2. jula vraćeno je 780 državljana Srbije.

Granični prelaz Evzoni zatvoren je u skladu sa preporukama i odlukama Evropske unije i da je na evropskom nivou odlučeno da svi strani državljane koji žele da uđu na teritoriju Grčke, a koji su na listi zemalja preporuke EU, mogu da koriste isključivo bugarsko-grčki granični prelaz Kulata-Promahonas.

Iako je Evzoni najveći grčki granični prelaz za građane koji sa severa dolaze drumskim putem u Grčku, on trenutno ne poseduje neophodnu opremu za testiranje na zaraženost virusom COVID-19, za razliku od prelaza Promahonos, pa je, prema njegovim rečima, i to jedan od razloga zašto je prelaz zatvoren, kaže službenik grčke granične policije.

- Bugarsko-grčki prelaz Kulata-Promahonas je znatno manji.

Tamo su kapacitet samo po dve trake i sa bugarske i sa grčke strane.

Međutim, oni imaju opremu za testiranje i zato što je reč o evropskom koridoru Bugarska-Grčka odlučeno je da taj prolaz bude jedina ulazna tačka za strane državljane u ovom trenutku - kazao je grčki policajac i dodao da se stvaraju velike kolone automobila zbog malog kapaciteta.

Najnovije vesti