Naš razred: Treće takmičarsko veče Borinih pozorišnih dana FOTO

Glumci ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu odigrali su predstavu Naš razred, treće takmičarske večeri 43. Borinih pozorišnih dana u Vranju.

Ostvarenje je naišlo na do sada najjaču reakciju, barem kada je reč o publici koja glasanjem nakon svake predstave odlučuje ko će na ovom festivalu dobiti Nagradu Radoslav Radivojević.

Predstava je dobila ocenu 4,94.

To je bolje od Ričarda III (Novosadskog pozorišta Ujvideki Sinhaz) koja je ocenjena sa 4,74, dok je Kod većite slavine prve takmičarske večeri dobila ocenu 4,41.

Inače, komad Naš razred je po tekstu Tadeuša Slobođaneka u Narodnom pozorištu postavila Tatjana Mandić Rigonat, koja osim režije potpisuje adaptaciju teksta i izbor muzike.

Ostvarenje Naš razred, istorija u XIV časova, prati sudbine desetoro drugarica i drugova, Poljaka
i Jevreja, kroz decenije 20. i 21. veka.

Rediteljka je nakon predstave na festivalu u Vranju rekla da je radila sa jednim od najboljih dramskih tekstova u poslednjih pet decenija i da je, u dramaturškom smislu, se reč o veoma teškom tekstu.

"Reditelj ovo može da postavi samo sa posvećenim glumcima.

Na kraju krajeva, ovo je eksperimentalni komad, i vidi se da dolazi iz tradicije čuvene poljske avangarde.

On naslovom asocira na Mrtvi razred Tadeuša Kantora.

Ali, u ovoj postavci mrtvi i živi su tu, oni su zajedno, dele taj metafizički prostor odgovornosti, krivice, milosrđa, praštanja, onaj prostor koji možda nudi nekakav odgovor na pitanje - šta i kako dalje", navela je Rigonat.

O glavnim nagradama na festivalu odlučivaće tročlani žiri.

Ove godine ga čine Dušan Petrović, reditelj i profesor FDU u Beogradu, kao predsednik žirija, Katerina Kocevska, glumica i dugogodišnja upravnica Makedonskog dramskog teatra, te Davor Špišić, dramski, prozni pisac i scenarista iz Hrvatske.

Nagrade će biti dodeljene u pet kategorija: za najbolju predstavu, za dramaturgiju, dramatizaciju ili adaptaciju, za najbolju mušku ulogu, za najbolju žensku ulogu.

Peta će biti nagrada publike koja nosi ime Radoslav Radivojević, po pokojnom direktoru vranjskog teatra i utemeljivaču festivala.

Najnovije vesti