Muzeji za 10: Povratak Zorana Stošića Vranjskog u rodni grad

Peta manifestacija "Muzeji za 10" održaće se u Vranju od 13. do19. maja i obuhvatiće obeležavanje Međunarodnog dana muzeja, Evropske noći muzeja i Nacionalne nedelje muzeja.

U Galeriji Narodnog muzeja u Vranju biće postavljena izložba slika iz poklon–legata Zorana Stošića Vranjskog, slikara iz Vranja koji živi i stvara u Somboru.

U četvrtak, 16. maja u 19.30 u istom prostoru biće upriličeno predstavljanje monografije "U prostranstvu slike" o stvaralaštvu Zorana Stošića Vranjskog.

Autor je Sava Stepanov, istoričar umetnosti i likovni kritičar iz Novog Sada.

Osim Stošića i Stepanova promociji će prisustvovati gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović, član Gradskog veća za kulturu i informisanje Nemanja Sarač, direktor Gradskog muzeja Petar Mraković, te Branimir Mašulović, arheolog Gradskog muzeja u Somboru.

RADNO VREME

Tokom trajanja manifestacije "Muzeji za 10" od 13. do 18. maja Muzej kuća Bore Stankovića i Galerija Narodnog muzeja biće otvoreni od 8 do 20 časova. U subotu, u Evropskoj noći muzeja, radno vreme je od 10 do 24 časa, dok će u nedelju biti otvorena od 9 do 13 sati.

Svake godine programe najveće nacionalne muzejske inicijative poseti oko 200.000 posetilaca širom Srbije.

Ovogodišnja tema, ujedno tema Međunarodnog dana muzeja "Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije", fokusiraće se na novu ulogu muzeja kao aktivnih učesnika u njihovim zajednicama.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Najnovije vesti