Mustafu iz Preševa zanima samo pripajanje Kosovu

"Albanci u Preševskoj dolini zahtevaju ujedinjenje sa Republikom Kosovo, odnosno realizaciju referenduma iz 1992. godine", poručio je u Tirani Ragmi Mustafa, lider Demokratske partije Albanaca i bivši predsednik opštine Preševo.

Mustafa je za albansku "RTV Ora" rekao da će ovaj zahtev podneti svim političarima koji budu prisustvovali konferenciji "Uloga Albanije u promociji interesa Albanaca na zapadnom Balkanu" koja će se održati u ponedeljak u Tirani, na inicijativu ministra spoljnih poslova Albanije Genta Cakaja, prenosi prištinski Telegrafi.

- Sutra ću zamoliti sve iz albanske politike da podrže inicijativu, međunarodno pravo Albanaca u Preševskoj dolini za pripajanje Kosovu.

U poslednje vreme je došlo do frustracija u politici u Republici Kosovo i taj zahtev Albanaca se izbegava zbog toga što Srbija može zatražiti nešto zauzvrat od Kosova, rekao je on.

Po njegovim rečima, prava kosovskih Srba na kojima insistira Srbija, tražeći međunarodne garancije, "treba dati i Albancima u Preševskoj dolini".

–Albanci u Preševskoj dolini su čekali ne manje od 100 godina, nikada ne verujući da će Srbija, čak i ako se postigne sporazum, sprovesti prava Albanaca u Preševskoj dolini, kaže Mustafa.

On je naglasio da "Albanci zahtevaju sprovođenje referenduma iz marta 1992. i ostvarenje ideala vojnika Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđa (OVPBM), palih boraca nacije".

– Imamo političku platformu koju su albanske političke stranke usvojile 2006. godine, a koja precizira sve zahteve Albanaca oslanjajući se na referendum iz 1992. i na ključno pravo za Preševo, Bujanovac i Medveđu da se pridruže republici Kosovo, tamo gde im je mesto mesto - rekao je Mustafa.

"Do 1957. ovo je bila teritorija Kosova", dodao je, "sve dok Srbija nije intervenisala s ciljem odvajanja Albanaca".

– Albanci u Preševskoj dolini nalaze se u ekstremno lošem položaju u pogledu ostvarivanja svojih prava i u najgoroj ekonomskoj situaciji - zaključio je Mustafa.

Najnovije vesti