Mustafa i NSA opet novčano kažnjeni zbog isticanja albanske zastave

Zbog isticanja zastave Albanije na sedištu Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) u Bujanovcu 28. novembra 2021. godine, na nacionalni praznik Albanaca (Dan zastave), Prekršajni sud u Vranju kaznio je i predsednika saveta Ragmija Mustafu i ovu instituciju.

Mustafa je za portal Bujanovačke potvrdio da se radi o novčanim kaznama, ali nije precizirao o kojim iznosima se radi.

Za prekršaj iz člana 41 Zakona u upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije predviđene su novčane kazne od 50.000 do 500.000 dinara za pravno lice, a od 5.000 do 25.000 dinara za odgovorno lice.

Mustafa i savet su kažnjeni zbog isticanja zastave druge države bez zastave Republike Srbije.

Istakao je da mu je ovo treća kazna zbog zastave u poslednje četiri godine.

"Tokom četvorogodišnjeg mandata pet puta sam primao tužbe od suda u Vranju zbog podizanje albanske nacionalne zastave i tri puta sam kažnjen zbog toga.

Ne postoji broj kazni koje mogu da me zaustave i nateraju da se odreknemo naših nacionalnih simbola i nacionalne zastave", poručio je Mustafa.

On je naglasio da Albanci ne treba da menjaju zastavu, već da država treba da menja diskriminatorni zakon koji zabranjuje slobodnu upotrebu nacionalnih simbola.

Zbog isticanja albanske zastave policija godinama unazad podnosi prekršajne prijave protiv Ragmija Mustafe, službenika i direktora javnih ustanova, koji su kažnjavani novčano za prekršaj.

Mustafa je dodao da je zanimljivo da je kazna stigla isti dan kada se u Beogradu po prvi put "obeležavala godišnjica nezavisnosti Republike Kosovo".

Najnovije vesti