MUP: Petina vozača ne koristi sigurnosni pojas

Vranje - Gotovo petina kontrolisanih vozača i putnika u automobilima u Srbiji nisu imalu vezan sigurnosni pojas, pokazala je pojačana kontrola korišćenja sigurnosnog pojasa i načina prevoženja dece u vozilima u saobraćaju koju su u periodu od 8. do 14 marta obavili pripadnici Uprave saobraćajne policije MUP-a.

Saobraćajna policija je od kontrolisanih 60.968 vozila otkrila 12.807 prekršaja za vozače koji ne poštuju ovaj propis i 2.496 prekršaja nekorišćenja pojasa od saputnika u vozilu, od čega su 1.330 bili putnici na zadnjem sedištu automobila.

U sklopu međunarodne akcije koja je sprovedena u 29 država članica organizacije ROADPOL (Mreža saobraćajnih policija Evrope) saobraćajna policija otkrila je 15.501 prekršaj i 81 krivično delo.

Za vreme sprovođenja akcije, registrovano je 577 saobraćajnih nezgoda na putevima u Srbiji u kojima je šest osoba poginulo, a 143 su povređene.

Od ukupnog broja poginulih lica, tri osobe su poginule u motornim vozilima, dve u svojstvu vozača i jedna u svojstvu putnika.

Nijedna od ove tri poginule osobe nije koristila pojas u trenutku saobraćajne nezgode.

- Istovremeno, napominjemo da je 79 vozača sankcionisano zbog nepropisnog prevoženja dece na prednjem sedištu, dok je 119 vozača sankcionisano zbog nepropisnog prevoženja dece na zadnjem sedištu vozila - saopšteno je iz MUP-a.

Najnovije vesti